Stutterheim vat Zweedse melancholie in iconische regenjas

Een van de dingen die Zweden en Belgen verenigt, is het onophoudelijke regenweer waar we mee te kampen hebben. De oerdegelijke regenjassen die Alexander Stutterheim op de markt brengt, zijn dan ook een geschenk uit de hemel. Weekend.be sprak met de oprichter van Stutterheim over melancholie, kwaliteit en het omarmen van demonen.

Een van de dingen die Zweden en Belgen verenigt, is het onophoudelijke regenweer waar we mee te kampen hebben. De oerdegelijke regenjassen die Alexander Stutterheim op de markt brengt, zijn dan ook een geschenk uit de hemel. Weekend.be sprak met de oprichter van Stutterheim over melancholie, kwaliteit en het omarmen van demonen. ‘Alles is heel snel gegaan. Het voelt erg surrealistisch. En dat voor iemand die eigenlijk snelheid hartgrondig haat,’ start Alexander Stutterheim zijn verhaal. De Zweedse melancholicus richtte het label Stutterheim op nadat hij van een kale reis terugkwam na een zoektocht naar de ideale regenjas.

Retro en minimalistisch

Geïnspireerd door de vissersjas van zijn grootvader, kroop Alexander dan maar zelf achter de ontwerperstafel in zijn keukentje om de regenjas uit de jaren ’60 nieuw leven in te blazen. De Gore-texjassen die alom tegenwoordig zijn, konden de Zweed niet bekoren omwille van de prullaria zoals reflectoren en eindeloze touwtjes die de jassen kenmerken. Zijn model moest dus minimalistisch en iconisch zijn, net zoals de jas die zijn grootvader droeg tijdens vakanties in het zomerhuisje van de familie Stutterheim.

Geen fashion trend

‘Stutterheimjassen zijn geen fashion trend,’ benadrukt Alexander. ‘Ik doe niet mee aan constante vernieuwing en seizoenscollecties. Dat vind ik verspilling en erg slecht voor het milieu,’ aldus de ontwerper. Bovendien wilde hij een eigen product ontwikkelen dat honderd procent aan zijn brein ontsproten is en waar niemand zich mee kan bemoeien. In een vorig leven was Alexander copywriter en moest hij vaak compromissen sluiten. Die manier van werken wilde hij achter zich laten en dus stortte Alexander zich obsessief op zijn eigen label, dat van a tot z zijn eigen concept is.

Handgemaakt en kwalitatief

Hij had een erg duidelijk beeld van hoe de jas er moest uitzien en nam zijn tijd om het idee uit te werken. Het werd een obsessie voor de perfectionistische designer. De jassen moesten van topkwaliteit zijn en van naadje tot draadje handgemaakt worden. De eerste versie van de Stutterheimjas werd dan ook peperduur. Toch vlogen de eerste honderd regenjassen de deur uit na een simpele aankondiging via zijn Facebookprofiel.

De keuken van Alexander werd al snel te klein en hij opende een winkeltje ‘Regn’ (regen in het Zweeds) waar hij zijn ontwerpen aan de man bracht. Na een bestelling van Barneys in New York ging de bal aan het rollen en moest de man die snelheid haat een tandje bijsteken om de leveringen te kunnen volgen.

‘De meest melancholische mens van het jaar’ Melancholie is het handelsmerk van Zweedse dichters, regisseurs en artiesten. Ingmar Bergman – zelf niet meteen de vrolijkste man – noemde het boegbeeld van de melancholie, de auteur August Strindberg, zijn compagnon in het leven. Deze twee creatieve geesten zijn voor Alexander Stutterheim dan ook het ultieme bewijs dat melancholie een fantastische katalysator is voor originele en scheppende ideeën. De Zweedse ontwerper neemt bijgevolg alleen mensen aan die een zekere melancholie en nostalgie in zich dragen.

Ieder jaar reikt hij bovendien een award uit voor ‘de meest melancholische mens van het jaar.’ De winnaar mag zijn prijs komen ophalen in de hoofdkantoren van Stutterheim in Stockholm tijdens een fantastisch zomerfeest. Want, zo knipoogt de ontwerper, ‘na regen komt altijd zonneschijn.’

Jay Z, Kanye West, Robyn en Joshua Kissie van de blog Street Etiquette zijn alvast fan. Stutterheim is goed op weg om de wereld te veroveren. ‘Ik had hier nooit van kunnen dromen. Ik verwelkom iedereen om samen met mij en mijn regenjassen de demonen in zichzelf en in het donker daarbuiten te omarmen,’ besluit de overweldigde ontwerper zijn betoog.

Benieuwd geworden naar de jassen van Stutterheim? Van 14/03 tot 29/04 kan je in Antwerpen terecht in het Stutterheim Labo om de Zweedse regenjassen te ontdekken.

Praktisch Stutterheim Labo

Kronenburgstraat 90, 2000 Antwerpen

14.3.’14 – 29.4.’14

ma-za: 11u-18u

http://stutterheim.com/eu/

Lotte Philipsen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content