Stijn Helsen

Stijn Helsen (Hasselt, 1973) lijkt wel voor mode in de wieg gelegd. Grootvader Albert richt in 1939 een couturierszaak in Borgloon op en Stijn zet samen met zijn zus en twee broers de familietraditie voort in Hasselt.

Hij ontwerpt op 12-jarige leeftijd al zijn eigen broeken, maar volgt toch een kleermakersopleiding aan Léon Mignon in Luik. Hij laat de landsgrenzen achter zich en studeert verder aan de modeschool L’Instituto Marangoni in Milaan. Vanaf dan gaat zijn carrière snel.

In 2000 verdeelt hij wereldwijd zijn eigen merk, dat onder andere verkocht wordt in de familiewinkel. Daarnaast heeft Helsen ook twee conceptstores in het centrum van Hasselt: Helsen Tailors en Helsen Ladies. Hij levert klassieke collecties met een twist en comfortabel maatwerk met veel details. Zo ontwerpt hij bijvoorbeeld kostuums in donkere kleuren met een voering in fel fuchsia.

Als kostuumontwerper voor verschillende films verwerft hij naambekendheid in Hollywood. Eerst steekt hij Tobey Maguire in een strakke, roodblauwe tenue voor Spiderman. Nadien tovert hij Johnny Depp, Orlando Bloom en Geoffrey Rush om tot stoere zeebonken in Pirates of the Caribbean. Ten slotte creëert hij retrokostuums, hoeden en mantels voor Seabiscuit, een film over paardenraces in de jaren ’30.

Na deze Amerikaanse ervaring keert Helsen terug naar Europa om er in oktober 2007 zijn derde winkel te openen in Hasselt: SH Concept Store. Hier combineert hij kleding en accessoires met meubilair en beeldende kunst. Deze nieuwe modezaak bevestigt Hasselt als modestad. Maar Hollywood kan hem niet volledig laten gaan, want hij steekt ook nog Robbie Williams, Hugh Grant, Matt Dillon en Guy Ritchie in het maatpak. Ook andere bekenden zoals Jean-Claude Van Damme, Michael Shumacher, Tim Jeffreys, Michel Comte, Jan Hoet en prins Laurent lieten zich al door Helsen kleden.

Voor zijn thuisstad heeft een mens al eens iets over: Helsen ontwierp gratis de toga’s en baretten voor de Universiteit Hasselt, in zijn typische kleuren: zwart met fuchsia accenten. Helsen is bovendien voorzitter van de bestuursraad van het Hasseltse Modemuseum. Zangeres Axelle Red, ook van Hasselt, droeg zijn toga voor de viering van haar eredoctoraat voor haar geëngageerde muziekcarrière en wereldburgerschap. Verder ontwierp de couturier wedstrijd- en vrijetijdskledij voor de Belgische Wielrijdersbond, waarvoor hij inspiratie haalde bij retro-invloeden en de kleuren van de Belgische vlag. In datzelfde jaar werkte hij mee aan het kunstproject Crossovercrosswalk waarin Hasseltse zebrapaden tot ware kunstwerken werden omgevormd.

Helsen bedacht in 2007 de gewaagde en funky outfits van Clouseaufrontman Koen Wauters: een zwarte jas van Tasmaanse wol met gouden lederen details op kraag en mouwen, passend bij de riem, en een roodwitte blazer met hoog rockstergehalte op een witte jeans en zwartgele schoenen.

2010 start goed voor Helsen met sterren als Lenny Kravitz, Keanu Reeves en Danny Houston die zich op de rode loper van de Oscaruitreikingen in een creatie van Helsen vertonen. Eind april 2010 opent het Brusselse casino Viage en Helsen mag de uniformen voor het personeel ontwerpen. Hij ging voor zwarte, bruine en donkerblauwe pakken met wit krijtstreepmotief. Zijn persoonlijke kleurstempel zie je op de kragen, mouwen en kleurrijke dassen.

IDB

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content