Stijltips voor politici

© reuters

We trommelden onze Weekend-stylisten op om hun ongezouten mening te geven over het fashiongehalte van de Wetstraat.

Als er iets is wat politici en stylisten gemeen hebben, dan is het dat ze geen blad voor de mond nemen. We trommelden onze Weekend-stylisten op om hun ongezouten mening te geven over het fashiongehalte van de Wetstraat. Kim Peers, Chaja Dams en Sophie Pillen namen onze shortlist onder de loep en delen met plezier hun ’tips & tricks’.

Tips voor alle politici

Het valt niet te ontkennen dat de politieke wereld er eentje is vol stijve maatpakken en sobere mantelpakjes. Volgens Kim Peers zijn herinneringen aan het VRT-programma ‘De Collega’s’ nooit ver weg. De Wetstraat is ondergedompeld in een serieuze sfeer, waar woorden belangrijker zijn dan frivole modetrends.

Toch is een maatpak met een goede snit onontbeerlijk. “It makes a hell of a difference” wanneer een politicus een mooi gesneden pak draagt. Een bezoek en een pasbeurt bij Café Costume zouden hoog op het to-do-lijstje moeten staan van de Belgische politici.

Hun vrouwelijke collega’s zijn meestal te spotten in een sobere outfit, wat helemaal niet erg is volgens het strenge oog van de stylistes. Toch is het belangrijk om af en toe kleurrijke accenten te gebruiken. Felgekleurde pumps, een fleurige broche of een simpel juweel geven een serieuze look wat extra cachet, zonder afbreuk te doen aan de geloofwaardigheid. Ook de mannen hoeven niet bang te zijn van een beetje kleur, want een leuke das of funky schoenen zijn een boost voor je look.

Extra tips voor onze favorieten

De stylistes zaten ook boordevol ideeën om de shortlist met bestgeklede politici onder handen te nemen. Deze politici zitten al op het goede spoor, maar er is altijd een mogelijkheid tot verbetering om hun kleerkast helemaal fashionproof te maken.

Annemie Turtelboom scoort bij alledrie de stylistes heel goed, alleen haar keuze voor een donkere kledingstijl moet ze af en toe achterwege laten. Een shopuitstapje naar Sandra Fasoli, Essentiel en Rue Blanche kan haar kleerkast een vrouwelijkere en zachtere toets geven. Marie Arena mag op haar beurt felle kleuren als oranje en geel bannen uit haar garderobe. Groene jurken en kleedjes met een print zijn voor Arena dan weer ideaal, onder meer te vinden in de collectie van Maureen De Clerck. Laurette Onckelinx krijgt de goede raad van onze stijlgoeroe’s om te durven kiezen voor donkerblauw en zwart (Luc Duchêne). Wit en beige zijn voor haar veel te braafjes.

De kleren maken de man en in dit geval de politicus. Paul Magnette moet kiezen voor een jongere insteek, een pak met een mooie snit waarbij een das helemaal niet hoeft. Sophie is bovendien fan van zijn ruigere look inclusief subtiel stoppelbaardje. De twitterminister Vincent Van Quickenborne moet volgens de stylistes een bezoekje brengen aan Stijn Helsen, die van originele en stijlvolle kostuums zijn handelsmerk maakte. Minister Q is een eerder klassiek type, maar een modern hemd – met motiefje – lijkt hen ideaal. En ‘last but not least’ krijgt ook Elio Di Rupo nog een stijltip. Elio en zijn strikje lijken onafscheidelijk, een afscheid zou dus moeilijk zijn. Toch raden de stylistes hem aan eens te kiezen voor accessoires van Christophe Coppens.

Annelien Boens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content