Stijlinspiratie: de échte Birkin Bag is een rieten mand

Jane Birkin en Serge Gainsbourg © ISOPIX

De hittegolf van de voorbije weken heeft onze zomergarderobe danig beïnvloed. Stijliconen zoals Jane Birkin en Audrey Hepburn reikten de inspiratie aan voor de zomerse tassentrend: overal spotten we rieten manden, van aan de kust tot in de broeierige stad.

De iconische Hermès Birkin Bag mag dan wel vernoemd zijn naar Jane Birkin, de tas die iedereen met de actrice en zangeres associeert is eigenlijk een simpele rieten mand. Die sleurde ze in haar hoogdagen overal mee naartoe, vanop het strand rechtstreeks naar de rode loper. Aan de ene zijde Serge Gainsbourg, aan de andere haar rieten handtas.

Zin in meer inspiratie? In beeld: de rieten mand aan de hand

Wie denkt aan de Britse actrice, ziet meteen een boho Française-look. En laat die nu net goed scoren tijdens een hittegolf.

Tenzij je deze zomer onder een steen vertoefde, zal het je zijn opgevallen dat Birkins rieten handtassen weer alomtegenwoordig zijn.

De ster van ‘La Piscine’, ‘Blowup’ en ‘Death on the Nile’ is anno 2018 opnieuw hét zomers stijlicoon. Met haar nonchalante looks, die toch chic ogen, doet ze ons allemaal verlangen naar een leven gevuld met rock-‘n-roll, Franse stranden en ruisende jurken. Tenzij je deze zomer onder een steen vertoefde, zal het je ongetwijfeld zijn opgevallen dat Birkins geliefde rieten handtassen weer alomtegenwoordig zijn.

Jane Birkin op het strand van Cannes
Jane Birkin op het strand van Cannes© ISOPIX

Je t’aime… nonchalante accessoires

Op sociale media leeft de hype voort. Op Pinterest alleen al werden er 573 procent meer pins van rieten handtassen opgeslagen dan vorig jaar. En ook op Instagram scheert het accessoire hoge toppen. Ze bestaan ondertussen werkelijk in alle kleuren, maten en prijzen.

Sinds de jaren vijftig is het vlechtwerk vooral decoratie of een modeaccessoire geworden.

De techniek van mandweven is al honderden jaren oud en wordt hier in het Westen enkel nog als hobby beoefend. De rieten manden die we hier aankopen, komen voornamelijk uit lageloonlanden. Het vlechtwerk is immers een ambacht die heel wat handwerk vereist.

Vroeger had iedereen manden in huis: om naar de markt te gaan, te vissen in de rivier, te picknicken of simpelweg eieren in te bewaren. Sinds de jaren vijftig gebruiken we het vlechtwerk vooral als decoratie of modeaccessoire.

De rieten handtas roept een vakantiesfeer op en past daarom perfect bij de warme zomerdagen. Berg je rieten tassen dus nog niet op en geniet nog wat langer van het relaxed vakantiegevoel. Hopelijk kunnen we rekenen op een heerlijke Indian Summer en hoeven we onze ‘Birkin Bags’ niet onmiddellijk te vervangen door waterafstotende rugzakken.

Van links naar rechts: Gucci, Sienna, Sessun, H&M, Maje & Dua Bags
Van links naar rechts: Gucci, Sienna, Sessun, H&M, Maje & Dua Bags © gf

Sessun: 95 euro, Dua bags: 48 euro, H&M : 19 euro, Maje: 435 euro (via de Bijenkorf), Sienna Goodies : 59.95 euro, Gucci : 2490 euro

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content