SS17 Simone Rocha: romantische boerendochters in laarzen en broderie

Simone Rocha SS17 © Karla Otto

Als je voor een unieke locatie kiest, is het normaal dat het publiek er wat langer over doet vooraleer ze braaf plaats nemen. De Southwark Cathedral werd duchtig gefotografeerd voor, tijdens en na de show. Het was trouwens geen toeval dat Simone Rocha ervoor koos om in een kathedraal te showen. Haar semi-Victoriaanse boerendochters droegen namelijk niet alleen bloemenjurken, maar ook outfits die doen denken aan bruidskleding, communicantenoutfits of zelfs doopjurkjes.

Simone Rocha’s grootste inspiratiebron waren de agrarische portretten van Jackie Nickerson, zowel voor haar ontwerpen als voor de totaallook van de modellen. De meisjes kregen strakke vlechten aangemeten, die de jeugdigheid van hun gezicht in de verf zette. En hoewel de jurken prachtig en delicaat zijn, lijken het ook op een bepaalde manier uniforms voor de werkende boerendochter. De accessoires, rubberen laarzen en draagzakjes, zullen daar zeker toe bij hebben gedragen. Die laarzen kregen bovendien allerlei moderne en modieuze variaties, zoals versies met een hak in gekleurd plexiglas.

Voor de volumes van de jurken liet ze zich inspireren door Paul Henry’s ‘Potato Diggers’, een schilderijenreeks van aardappelboeren in Ierland. De vrouwen die in deze schilderijen op het land staan te werken, dragen rokken met verschillende lagen, waarin ze de aardappels vervoeren.

Als wij een jurk van Simone Rocha cadeau zouden krijgen, zouden we met plezier wat aardappels gaan rapen op het land. Genoteerd? (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content