Sporten met Philippe Starck

De designweek in Milaan geraakt silaan op gang. Enkele signalementen uit showrooms in het stadscentrum.

De designweek in Milaan geraakt stilaan op gang. Enkele signalementen uit showrooms in het stadscentrum.

– De Belgen zijn, zoals gewoonlijk, vooral in groepsverband present. En, ook zoals gewoonlijk, zijn er aparte tentoonstellingen voor ontwerpers uit Vlaanderen, WalloniÔen Brussel. In het verleden waren die presentaties vaak teleurstellend, maar dit jaar is er een lichtpunt: Atelier A1 uit Brussel is een los gezelschap van jonge designers (met Sylvain Willenz, Big Game, Nathalie Dewez, Marina Bauthier, Diane Stevelynck en Benoit Deneufbourg). Een uitstekende presentatie op een goedgelegen locatie (naast Moroso) van prototypes en marktklare producten.

– Willenz werkt opnieuw voor het Britse Established & Sons, met een nieuwe reeks lampen, de Landmark series, gebaseerd op luchtvaartsignalen.

– De designsector haalt, net als de mode dit seizoen, inspiratie uit Afrika. De Amerikaan Stephen Burks verzamelde in opdracht van Patrizia Moroso werk van een groep Afrikaanse ambachtslui, en verpakte tezelfder tijd enkele klassiekers uit het aanbod van Moroso in typisch Afrikaanse waxstoffen. M’Afrique, heet het geheel.

– Recup is, zoals we gisteren schreven, een van de grote trends van 2009. Zelfs bij gestroomlijnde merken als Boffi, waar Piero Lissoni de definitieve versie toonde van een keukenmeubel met een van verweerde planken gemaakt tafelblad.

Philippe Starck viert dit jaar zijn zestigste verjaardag, maar is nog lang niet aan rust toe. De Franse superster introduceerde een reeks gymaccessoires voor het anders in tuin- en kantoormeubilair gespecialiseerde merk Alias. Gelet op de buikomtrek van Starck, heeft hij zijn halters en gewichtarmbanden nog niet zo vaak kunnen gebruiken. “Ik ben oud, ik werk te hard, en ik ben te dik, ondanks het feit dat ik al dertig jaar organisch eet en drink,” wist Starck ons te vertellen.

– Meer sport: We sloten de dag af met een bezoek aan voetballer Andrea Vasa, de tijdelijke bewoner van de onlangs geopende flagshipstore van Dirk Bikkembergs. Terwijl Andrea languit op bed met zijn vriendjes belde, gaven de ontwerper en zijn architect ons een korte rondleiding. Opent Bikkembergs binnenkort elders nog gelijkaardige gigantische winkels? “Wil je weten hoeveel deze winkel mij gekost heeft?” vroeg hij. “Rustig aan!”

Jesse Brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content