Showroom Belgium toont Belgisch talent in Parijs

Dertien jonge Belgische ontwerpers stellen in Parijs hun collecties voor in ‘Showroom Belgium’.

Het Flanders Fashion Insitute en Wallonie-Bruxelles Design/Mode trekken in maart opnieuw samen naar de modeweek van Parijs. Van 4 tot en met 8 maart stellen 13 jonge Belgische ontwerpers er hun collecties voor in “Showroom Belgium”. Donderdag kreeg de Belgische pers al een voorsmaakje in Brussel. ‘Antwerp’ is achterhaaldIn het voorjaar van 2007 organiseerde het FFI voor het eerst zo’n platform in Parijs, toen nog onder de noemer ‘Showroom Antwerp’. “Antwerpen is een naam als een klok in de internationale modewereld, maar ‘Antwerp’ dekt intussen minder de lading”, zegt Agnes Wené, project manager bij het FFI. “Het gaat nu over designers uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië.”

Meer dan 650 showroomsGedurende de Fashion Week is Parijs het Mekka van de mode. “Naast de defilés zijn er meer dan 650 showrooms en zich onderscheiden van de rest is dus niet makkelijk. Het is ook niet evident voor jonge, onbekende designers om in hun eentje de aandacht te trekken”, aldus Wené. “Daarom bundelt ‘showroom Belgium’ de krachten. De ontwerpers kunnen er op een originele manier hun collecties voorstellen aan internationale aankopers en publiek. En de bedoeling is natuurlijk dat er bestellingen uit voort komen. De vorige keren was de respons altijd zeer goed. We hadden veel kopers”.

“We bieden ook commerciële ondersteuning”, zo gaat ze verder. “Want designers zijn meer creatief dan commercieel ingesteld. Ze krijgen zowel vooraf als tijdens de showoroom begeleiding. Ontwerpers kunnen drie keer mee, daarna moeten ze het op eigen kracht doen.”

Selectie is kwaliteitslabelHet FFI selecteerde zes kandidaten, haar Franstalige tegenhanger zeven. Criteria zijn de creativiteit van hun collectie, een hoofdvestiging in België hebben en verkoopsklaar zijn. “De selectie is echt een kwaliteitslabel’, aldus Wené.

Onder de gelukkigen Kim Stumpf, in 2007 afgestudeerd aan de modeacademie van La Cambre. “Ik hoop natuurlijk op goede reacties bij het internationale publiek”, zo zegt ze. “En ik vind het belangrijk dat Belgische ontwerpers naar buiten komen”. Ze zal 13 mantels en jassen – waar ze zich voorlopig op wil concentreren- voorstellen met een kleine installatie geïnspireerd op een scultpuur “Want mijn silhouetten zijn sculpturaal opgebouwd”, luidt het. “En als jonge ontwerper is het goed je te concentreren op een niche”. Niyona, die al werkervaring bij Delvaux achter de rug heeft, praat enthousiast over haar ambachtelijke tassencollectie. “Ik ben echt benieuwd om de reacties in het buitenland te zien”, zo zegt ze.

Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content