Show Dries Van Noten blijft nazinderen

© Reuters

Dagen later zindert de show van Dries Van Noten nog na. Zijn uitwerking van het klassieke man/vrouw-thema was zo vernieuwend, zo verrassend dat het hem een daverend applaus en lovende kritieken opleverde.

Dagen later zindert de show van Dries Van Noten nog na. Zijn uitwerking van het klassieke man/vrouw-thema was zo vernieuwend, zo verrassend dat het hem een daverend applaus en lovende kritieken opleverde.

Terwijl een deel van het publiek buiten in kou moest blijven wachten (wegens veiligheidsredenen), schalde binnen ‘Cheeck to Cheek’ door de boxen, gezongen door Fred Astaire voor Ginger Rogers in ‘Top Hat’.

Van Noten toonde een collectie van tegengestelden, die wonderwel samen ‘dansten’. Net als Fred en Ginger. Het vertrekpunt was de klassieke menswear: zware materialen, ruime proporties en aandacht voor de snit.

“Het tegenovergestelde van menswear is het overdreven vrouwelijke”, zei Van Noten voor de show aan WWD. “Dan denk ik aan ijsschaatsen. Je hebt de diamanten versieringen, de stenen zijn altijd wat groter. Je hebt veren en franjes. Het is alsof die vrouwelijke elementen de mannenkledij binnendringen.”

Die invasie begon al bij het eerste silhouet: een ruim vallende overjas, versierd met felroze en en gouden broderie, ingesnoerd met een smal kristallen riempje, gedragen over een grijze herenpantalon. Gevolgd door een model in een lange, gebreide trui over een rokje met franjes.

Zowat elk silhouet bevatte een mix van mannelijke en vrouwelijke elementen. Van een donkergrijs pak over een blouse bedekt met franjes tot een wit hemd met kristallen op de kraag op een donkerblauwe rok versierd met struisvogelveren over een grijze, flanellen broek.

Tegen het einde van de show kreeg het vrouwelijke de overhand, met als hoogtepunt een volledig met pluimen bedekte outfit in felroze en kanariegeel. Overdreven? Ja. Maar smakeloos? Dat nooit! Dries Van Noten is erin geslaagd om klassieke menswear en glinsterende ijsschaatspakjes te combineren en vertalen naar een uitzonderlijk mooie collectie. Zoals alleen hij dat kan.

Ellen De Wolf vanuit Parijs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content