Schoenen zeggen meer over onze persoonlijkheid dan gedacht

Aan de universiteit van Kansas heeft onderzoek uitgewezen dat schoenen veel meer vertellen over de persoonlijkheid van hun dragers dan ze zelf zouden durven vermoeden. Blijkbaar is iedereen in staat een griezelig accurate beschrijving te geven van een compleet onbekend persoon, enkel en alleen op basis van zijn of haar schoeisel.

In Kansas kregen de proefpersonen een serie foto’s voorgeschoteld waarop de meest uiteenlopende schoenen te zien waren. Voordien hadden de eigenaars van de desbetreffende stappers een lijst ingevuld met vragen over leeftijd, geaardheid, persoonlijkheidskenmerken en politieke voorkeur.

Op basis van de foto’s konden de proefpersonen tot 90 procent exact raden hoe de anonieme schoenendragers zichzelf hadden beschreven. Het onderzoeksteam concludeerde dat schoenen non-verbale signalen en symbolische berichten uitsturen. Daarom besteden we niet alleen veel aandacht aan de schoenen die we zelf dragen, maar ook aan het schoeisel dat anderman aan zijn voeten heeft.

Enkelbotjes suggereren een agressieve persoonlijkheid Een aantal bevindingen van de studie hadden we zelf ook wel kunnen bedenken. Dure schoenen suggereren dat de drager over een hoog inkomen beschikt. Heel extravert zijn dan weer de mensen met opvallende, kleurrijke schoenen aan hun voeten. Schoeisel dat niet nieuw, maar toch perfect onderhouden is, zien we dan weer verschijnen aan de voeten van erg plichtsbewuste types.

Dat praktische en functionele schoenen behoren tot heel vriendelijke, maar tegelijkertijd ook eerder inschikkelijke mensen, is dan weer een stereotypering die we zelf niet hadden durven bedenken. Althans niet luidop. Enkelbotjes zijn dan misschien erg hip, ze suggereren dat hun draagster eerder van het agressieve type is. Een bevinding die tot nadenken stemt.

Van rustige dames met pijnlijk schoenen tot sandalendraagsters Kalme meisjes dragen volgens de studie de meest oncomfortabele exemplaren. Als dat waar is, moet Victoria Beckham wel een nonnetje zijn. Wie het liberale denkgoed aanhangt, kiest eerder voor goedkope, afgedragen stappers. Omdat de Amerikaanse politieke tweedeling tussen Democraten en Republikeinen n allesbehalve representatief is voor het Belgische politieke veld, moet dichter bij huis de vergelijking met een comfortabel paar stapsandalen de vergelijking doorstaan.

Kies je in de schoenenwinkel liefst voor de meest onopvallende, saaie schoenen uit het gamma, dan beschik je over een afstandelijke en repressieve persoonlijkheid. De dragers van saaie schoenen zouden ook over slechte communicatievaardigheden beschikken en problemen hebben met relaties.

Wie sprankelnieuwe schoenen draagt, die tevens perfect onderhouden zijn, heeft dan weer last van bindingsangst. De eigenaars van het onberispelijke schoeisel denken niet alleen te veel na over hun relatie, ze zijn ook te hard bezig met wat andere mensen over hen denken. Of hoe het gezegde ‘wie de schoen past, trekke hem aan’ nooit toepasselijker was.(JK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content