Roken op de catwalk: trend of toeval?

Zowel Lady Gaga als Kate Moss kregen op de Parijse modeweek een sigaret in de hand gedrukt die ze zich vol overgave lieten welgevallen.

Staat roken op de catwalk gelijk met de sterrenstatus die iemand geniet? Zowel Lady Gaga als Kate Moss kregen in Parijs een sigaret in de hand gedrukt, die ze zich vol overgave lieten welgevallen.
Toen Lady Gaga vorige woensdag op de catwalk van Mugler verscheen, maakte het feit dat ze een sigaret in de hand had op zich weinig indruk. Wie let er nu nog op een sigaret als we van de popdiva niets anders gewend zijn dan vleesjurken, vuurspuwende beha’s en rond het hoofd zwevende orbitalen.

Exact een week later stond ook topmodel Kate Moss in een opgemerkte come back lustig rookwolkjes de lucht in te blazen tijdens de Louis Vuitton show van Marc Jacobs. Het publiek juichte, maar dat lag wellicht veeleer aan de verschijning van het Britse modeicoon dan aan haar smeulende accessoire. De 37-jarige Moss duikt namelijk nog zelden op als catwalkmodel.

Moeten we nu van een verontrustende trend spreken of symboliseert de sigaret een soort verheven nonchalance die enkel aan de gelegenheidsvirtuoos wordt toegeschreven? Voor dit seizoen lijkt de tweede verklaring van toepassing.

Een nieuwe trend is het alleszins niet, want rokende modellen op de catwalk zijn niet aan hun proefstuk toe. Zo stopten ook Jean Paul Gaultier en Hermès tijdens vorige seizoenen hun modellen af en toe rookstokjes in de hand. No big deal, dus.

Vincent Fobelets

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content