Retrospectieve Yamamoto in het V&A

Dertig jaar nadat hij zijn eerste collectie in Parijs voorstelde, krijgt de Japanse ontwerper Yohji Yamamoto een solotentoonstelling in Londen.

Dertig jaar nadat hij zijn eerste collectie in Parijs voorstelde, krijgt de Japanse ontwerper Yohji Yamamoto een eerste solotentoonstelling in Groot-Brittannië.Ze opent zaterdag in het Victoria & Albertmuseum. Hoewel het officieel om een retrospectieve gaat, zijn de tachtig tentoongestelde stukken niet chronologisch geëtaleerd. Ze worden getoond op clusters van paspoppen, die opgesteld staan rond een holle, witte ruimte in het museum. Uitleg is enkel te vinden in het expo-boekje.

De tentoonstelling is vorm gegeven door Masao Nihei, Yamamoto’s medewerker sinds jaren. Hij plaatste de creaties op naakt zilver en rode voetstukken. Sketches van naakte mensen laat hij af en toe op de kale witte muren verschijnen. Onder de pronkstukken een kanariegele gedrapeerde zijden jurk met gigantische hoed uit de lente van 1997 en de mannenpakken met bloemenprint uit 2003. Een aantal mannequins tonen specifiek de rug van een reeks jurken. “Want er wordt altijd gezegd dat Yamamoto zijn kleren begint te tekenen van bij de rug”, aldus Salazar. Ook Yamamoto’s gebruik van zeldzame Japanse verftechnieken wordt belicht.

“Zijn ontwerpfilosofie is eigenlijk altijd dezelfde gebleven: hij houdt van kleren maken, van ze te tekenen en van de materialen. Daar komt het eigenlijk op neer”, zegt curator Ligaya Salazar.

Ann Heylens.

bron: WWD

Van 12 maart tot 10 juli in het Victoria & Albert Museum

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content