Reacties modewereld op overwinning Hollande

© Getty Images

Ook de modewereld reageert op de overwinning van François Hollande tot nieuwe president van Frankrijk.

De Franse modehuizen zijn overwegend tevreden met de verkiezing van François Hollande tot president van Frankrijk. Ook de stijl van Première dame Valérie Trierweiler valt sterk in de smaak. De multinational LMVH vreest dan weer het ergste. “Het is een bescheiden triomf”, vertelt Karl Lagerfeld aan Women’s Wear Daily. Met 51,62 procent van de Franse stemmen haalde François Hollande inderdaad slechts een nipte overwinning binnen. Karl Lagerfeld, de hoofdontwerper van modehuis Chanel, is van Duitse afkomst en mocht zelf dus niet stemmen. Wel geeft hij aan tevreden te zijn met de keuze van de Franse bevolking.

De stijl van Première dame Valérie Trierweiler valt sterk te pruimen De Franse modeontwerper is echter vooral enthousiast over ‘Première dame’ Valérie Trierweiler. “Ik hou van Hollande’s vriendin. Ik vind haar heel knap en elegant.” De stijl van de presidentsvrouw spreekt ook de Franse modeontwerpster Bouchra Jarrar aan. “Wat betreft haar stijl doet ze me denken aan een heldin in een film van Claude Chabrol”, vertelt ze aan Women’s Wear Daily. “Ze heeft de houding van de Franse actrice Marie-France Pisier die me heel sterk aanspreekt en inspireert.”

Of Valérie zich gevleid zal voelen door de talrijke complimenten valt te betwijfelen. De politiek journaliste van Paris Match ging onlangs nog hevig te keer op Twitter toen het dagblad haar op de cover plaatste zonder de dame in kwestie op de hoogte te stellen. “Bravo Paris Match voor het seksisme… mijn gedachten gaan uit naar alle boze vrouwen”, reageerde ze op Twitter. Valérie Trierweiler is de eerste presidentsvrouw die ongehuwd haar intrek zal maken in het presidentiële paleis. Ze is overigens niet van plan haar job als journaliste op te geven.

Christian Lacroix kan zijn enthousiasme niet onderdrukken Nog aan Women’s Wear Daily biecht de Franse modeontwerper Christian Lacroix op dat hij zijn opluchting niet onder stoelen of banken wil steken. Christian Lacroix heeft het over het laatste socialistische regime onder de toenmalige president François Mitterand. “Tijdens de regeringsperiode van François Mitterand – van 1981 tot 1995 – nodigde de Minister van Cultuur Jack Lang alle Franse modeontwerpers uit om de president te ontmoeten”, herinnert de 61-jarige modeontwerper zich nog goed. “Geen enkele regering heeft de modewereld zo goed geholpen als het socialistische regime van die periode.”

De Fransen lijken met hun stem voor François Hollande vooral tegen de zittende president Nicolas Sarkozy gestemd te hebben. En ook Christian Lacroix bekent aan Women’s Wear Daily erg ontevreden te zijn over het presidentiële beleid van Sarkozy. Het modehuis van de Franse ontwerper zocht bescherming tegen haar schuldeisers bij de regering van Sarkozy, maar kreeg daar weinig gehoor. “Hoe tragikomisch was de regering in 2009 toen het modehuis met het Franse wetshoofdstuk 11 af te rekenen kreeg?”, vraagt de ontwerper zich retorisch af. “Ik ben er zeker van dat hij goede intenties had, maar de ego’s en de politiek wogen sterker door dan de toekomst van onze werknemers.”

Bij de bedrijfsleiders van LMVH breekt het angstzweet al uit De Franse multinational LMVH – voluit Moët Henessy Louis Vuitton S.A. – is dan weer minder enthousiast over de uitslag van de presidentsverkiezingen. Het gebrek aan enthousiasme komt vooral voort uit enkele subversieve suggesties die de socialist Hollande tijdens de presidentsverkiezingen deed. Zo wil de nieuwe president van Frankrijk een belasting van 75 procent op de salarissen boven één miljoen euro heffen en hoopt hij ook een speciale belasting op luxegoederen te kunnen doorvoeren.

Dergelijke maatregelen zouden een verregaande impact hebben op de Franse groep die voornamelijk luxemerken onder zijn naam verzamelt. Op de website van Women’s Wear Daily is dan ook te lezen dat LVMH overweegt om een aantal afdelingen naar Londen of Brussel te verplaatsen. Of en hoe de aanstelling van de socialist François Hollande tot president van Frankrijk de modewereld in de praktijk zal beïnvloeden valt nog af te wachten. (JK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content