Raf Simons gaat ultieme samenwerking aan met kunstenaar Sterling Ruby

Samenwerkingen in de mode zijn niets nieuws onder de zon. Raf Simons gaat echter een stapje verder dan de meeste ontwerpers tijdens een samenwerking. Naast zijn eigen naam zal ook die van kunstenaar Sterling Ruby prijken op zijn nieuwe mannencollectie.

Samenwerkingen in de mode zijn niets nieuws onder de zon. Raf Simons gaat echter een stapje verder dan de meeste ontwerpers tijdens een samenwerking. Naast zijn eigen naam zal ook die van kunstenaar Sterling Ruby prijken op zijn nieuwe mannencollectie.

‘Voor het aankomende seizoen bestaat het merk Raf Simons niet,’ vertelde de Belgische ontwerper aan Style.com. De hele mannencollectie voor volgend seizoen werd bedacht door zowel Raf Simons als de Amerikaanse kunstenaar Ruby Sterling. Geen enkel detail van de lijn kwam tot stand zonder overleg tussen beide heren. ‘De mode heeft een aloude interesse in samenwerkingen, maar wat mij persoonlijk interesseerde is niet simpelweg een samenwerking,’ legt Simons uit. ‘Wat wij doen is echt all the way. Er is niet één hemd, schoen of sok die niet ontsproten is aan ons gezamenlijke denkproces,’ aldus de ontwerper.

Oude bekenden

Dat Simons en Ruby zo’n nauwe samenwerking aangingen, is geen verrassing. De twee artistieke zielen zijn al jaar en dag fan van elkaar en werkten ook al eerder – zij het minder intens – samen. In 2008 nam de Amerikaanse artiest het artwork van Simons’ winkel in Tokio al voor zijn rekening. En ook in de ontwerpen van Simons voor Dior kwamen de schilderijen van Ruby regelmatig terug. Na hun capsule collectie uit 2010 vonden ze dat het tijd was om hun handen nog steviger in elkaar te slaan en kwamen ze dus op de proppen met de ultieme samenwerking voor een mannencollectie. Ruby en Simons hebben naar eigen zeggen heel wat gemeen en konden dus op een erg organische manier werken aan de lijn. ‘We hebben gelijkaardige zintuiglijke gevoeligheden die naar boven komen wanneer we spreken over muziek en kunst. En zelfs voor onze samenwerkingen spraken we al over stoffen met elkaar,’ licht Ruby toe.

Geen kunst Hoewel deze samenwerking geen dagdagelijkse, banale vorm aannam, willen Simons en Ruby het ook geen kunst noemen. Ze zochten hun plaats om de lijn te showen daarom ook zorgvuldig uit zodat mensen niet verward zouden geraken en het zouden interpreteren als een kunstentoonstelling. ‘We maken mode voor mannen, geen kunstwerken,’ benadrukt Simons.

Op 15 januari zal de mannencollectie van Raf Simons en Sterling Ruby voorgesteld worden aan het publiek. De show zal doorgaan in Parijs. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content