Raf Simons artistiek directeur bij Dior

© reuters

Raf Simons wordt creatief directeur van Dior. Hij volgt de flamboyante John Galliano op die na een schandaal aan de deur werd gezet.

De Belgische modeontwerper Raf Simons wordt dan toch creatief directeur van Dior. Het Franse modehuis maakt zijn aanstelling woensdag officieel bekend, zo meldt The New York Times.

Modejournaliste Cathy Horyn van The New York Times maakte de aanstelling van de nu 44-jarige Raf Simons bekend. Het Franse modehuis bevestigde het bericht even later. Simons zal woensdag officieel aangesteld worden en zijn eerste collectie voor Dior tonen in juli, tijdens de haute couture-shows in Parijs.

John Galliano

Het heeft meer dan een jaar geduurd vooraleer Dior de opvolger van de flamboyante Brit John Galliano bekendmaakte. Die werd ontslagen nadat er bij de politie klachten waren ingediend over het racistische en antisemitische gedrag van de ontwerper.

Jil Sander

Simons vertrok eerder dit jaar als creatief directeur bij Jil Sander, een emotioneel en gedwongen afscheid waarmee de terugkeer van de Duitse modeontwerpster zélf alles te maken had.

Dior

Voor Dior komt dan weer een einde aan een zoektocht van ruim een jaar. Luxegroep LVMH, de eigenaar van het nu 66-jarige modehuis, zette in februari 2011 voormalig creatief directeur John Galliano aan de deur, na antisemitische uitspraken waarvoor de Brit in september veroordeeld werd.

Marc Jacobs

Op de aanstelling van Simons werd al maanden gespeculeerd. Zowel voor- als tegenstanders hadden ruim de tijd om hun argumenten uiteen te zetten. Zo werden vragen gesteld bij Simons’ minimalistische ontwerpen voor Jil Sander -alles wat Dior niet is – en bij zijn gebrek aan ervaring met haute couture. De in de zomer afgebroken onderhandelingen met onder meer Marc Jacobs suggeren dat ook LVMH zelf niet meteen voor Simons gewonnen was.

De omzet van Christian Dior Couture bedroeg vorig jaar 1,39 miljard dollar, met inbegrip van de prêt-à-porterlijnen en accessoires.

Wim Denolf

Raf Simons in 7 plaatsnamen

Neerpelt

Raf Simons is afkomstig uit het Limburgse Neerpelt.

Antwerpen

Na een korte carrière als meubelontwerper begint Simons zijn modecarrière bij collega-ontwerper Walter Van Beirendonck in Antwerpen.

In 1995 brengt hij een eerste kledinglijn uit onder eigen naam. Zijn ontwerpen zijn gebaseerd op de punk en gothic scenes.

New York

Simons staat erom bekend dat hij zijn ontwerpen graag laat showen door gewone mensen die hij van straat plukt, liever dan door professionele modellen. Nog voor de aanslagen op het World Trade Center in New York valt hij op met zijn project ‘de modegevoelige terrorist’ waarbij hij zijn modellen de catwalk opstuurt met kappen over het hoofd.

Wenen

Bij het begin van deze eeuw gaat de Limburger enkele jaren aan de slag bij de Universiteit voor Toegepaste Kunst in Wenen.

Milaan

In 2005 wordt hij opnieuw fulltime ontwerper bij Jil Sander in Milaan. Die samenwerking is in februari beëindigd.

Firenze

Simons is ook een tijd gastontwerper bij Pitti Uomo in Firenze.

Parijs

Raf Simons werd al eerder genoemd als de opvolger van Galliano bij Dior, maar die berichten werden tot nu toe altijd ontkend. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content