Quentin Lamock wint UPS Fashion Contest

De 18-jarige eerstejaarsstudent van La Cambre ontwierp de meest creatieve – maar toch veilige – autoschoen.

Een veilige maar toch stijlvolle schoen ontwerpen waarmee vrouwen vlot kunnen autorijden, dat was de opdracht van de UPS Fashion Contest waarvoor het transportbedrijf UPS nauw samenwerkte met het Belgische schoenenmerk Cecil en designschool La Cambre. Uit alle ontwerpen kwam dat van de 18-jarige Quentin Lamock als beste uit de bus. Zijn schoen zal in beperkte oplage geproduceerd en verkocht worden.
Al 4 jaar organiseert UPS een modewedstrijd die een platform biedt aan jonge ontwerpers. Dit jaar stond de Fashion Contest in teken van veiligheid.

De eerstejaars van La Cambre konden een schets inzenden waaruit 10 finalisten geselecteerd werden door een jury van mode-experts. Het publiek kon vervolgens uit deze ontwerpen een winnaar kiezen. De elegante zwart-witte schoen van Quentin Lamock werd verkozen tot meest creatieve maar toch veilige autoschoen.

Wie veiligheidsschoen zegt, denkt onmiddellijk aan zware klompen, maar jouw ontwerp is bijzonder verfijnd. Waar heb je jouw inspiratie vandaan gehaald?
Quentin Lamock: Vreemd genoeg heb ik me gebaseerd op een typische herenschoen uit de rock’n roll scene: de winkle-picker. Ik heb de basiseigenschappen van deze puntschoen proberen verwerken in een sierlijker, vrouwelijker ontwerp dat perfect binnen het concept van de wedstrijd past. Mijn passie voor muziek – en dan vooral voor rock’n roll – vertaal ik wel vaker naar mijn ontwerpen. Ik kijk dan ook erg op naar ontwerpers als Ann Demeulemeester.

Was dit de eerste keer dat je een schoen ontworpen hebt? Lamock: Ja, mijn allereerste keer. Een bijzonder leuke, maar toch ook spannende ervaring. Het was niet makkelijk om met leer te werken maar na heel wat trial and error ondervind je wel wat je kunt doen met het materiaal.

Hoe heb je het veiligheidsaspect verwerkt in je ontwerp? Lamock: Ik vond het belangrijk dat het een platte schoen was zonder te veel versieringen. Franjes, kraaltjes en kettingen kunnen misschien wel mooi zijn maar lijken me heel onpraktisch om een auto mee te besturen. Mijn ontwerp heeft een gesloten teen en beschermt de enkel. Bovendien kan je hem met de koordjes opzij zodanig aansnoeren dat hij mooi strak rond je voet aansluit. Ik denk wel dat ik erin geslaagd ben om een veilig maar ook draagbaar ontwerp te presenteren.

Beschrijf eens de vrouw die jij deze schoen ziet dragen? Lamock: Ik denk dat iedereen die mijn schoen mooi vindt er wel mee wegkomt, of je nu een tiener of een vijftiger bent. Dat vond ik ook net een interessante uitdaging. Bij Cecil komt jong en oud shoppen en ik wou een schoen die wel degelijk verkocht zou worden. Toch gaat het bijzonder vreemd zijn om iemand op straat tegen te komen die mijn schoenen draagt. (lacht)
De schoen, ontworpen door Quentin Lamock, zal vanaf midden april te koop zijn in de Cecil winkels van Antwerpen en Brussel.

Katrien Swartenbroux

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content