Project HOLSTEIN LL 1401: van beest tot juweel

© Kim Vandeloo

Momenteel trekt het project HOLSTEIN LL 1401 door de Euregio met als basis duurzaamheid, bewust kopen, no waste, … Het Holsteinproject is een modulaire installatie van Lore Langendries, bestaande uit 366 broches die allemaal uit één en dezelfde HOLSTEIN koeienhuid komen.

Lore Langendries en Vicky Janssen, bezielster van LECHAPERONunlimited, ontmoetten elkaar in december 2015 tijdens de expo FOCUS in het Modemuseum Hasselt. Bij LECHAPERONunlimited draait alles om de identiteit van de makers en kwalitatieve producten die exclusief verkrijgbaar zijn bij LECHAPERONunlimited. Gefascineerd door Lore’s werk, aanpak en persoonlijkheid, ontstond het idee rond een samenwerking dat uitgroeide tot het HOLSTEIN LL 1401 project.

Project HOLSTEIN LL 1401: van beest tot juweel
© Kim Vandeloo

HOLSTEIN LL 1401, ontworpen door Lore Langendries, is een wandinstallatie die bestaat uit 366 individuele, circulaire en genummerde broches, die samen een ‘limited edition’ vormen. Sinds 12 februari van dit jaar wordt deze abstracte kunstinstallatie geleidelijk getransformeerd tot een HOLSTEIN-familie door elke nieuwe eigenaar van een broche te integreren in de wand en het HOLSTEIN verhaal. Van zodra een broche verkocht wordt, wordt de plaats van de broche in de installatie vervangen door een foto van de drager van die bewuste broche.

Hierdoor wordt elke broche aan zijn vertrouwde context onttrokken, wordt de broche een op zichzelf staand object en krijgt het een nieuwe identiteit die bovendien versterkt wordt door de drager. Gedurende dit 1 jarig project focussen Lore Langendries en LECHAPERONunlimited elke dag op een broche uit de collectie aan de hand van een verhaal, een beeld of een anekdote via social media. En dit gedurende 366 dagen.

De Holstein-familie

Project HOLSTEIN LL 1401: van beest tot juweel
© Kim Vandeloo

Geen enkel stukje van de koeienhuid gaat verloren. Elk stuk krijgt enerzijds een ereplaats in de garderobe van de drager en de drager wordt op zijn beurt deel van een familie, van een groep mensen met een zelfde idee: een liefde voor unieke stukken en voor duurzaamheid. Zo wordt het werk wederom één geheel en is de cirkel rond.

HOLSTEIN LL 1401 is niet zomaar een mooie verpakking en een leuk plaatje. Lore Langendries en LECHAPERONunlimited maken de inhoud van het product even belangrijk als die verpakking door de koper bewust te maken van de oorsprong van wat hij of zij draagt enerzijds en van het maakproces anderzijds.

HOLSTEIN on tour

Het project wil ook benadrukken dat de Holsteinkoe niet alleen leverancier is van prachtig leder, maar voornamelijk van zuivelproducten en vleeswaren. Het HOLSTEIN project verhuist daarom naar events en shops in de Euregio, om niet alleen overal een stukje van zichzelf achter te laten, bij nieuwe dragers, maar om ook de rest van het verhaal van de koe aan het project te verbinden. De events worden dus niet zomaar lukraak uitgekozen, maar passen perfect in het verhaal.

Het project is nog te bewonderen op volgende plaatsen:

  • 22 tot 30 oktober : Dutch Design Week Eindhoven

Tijdens Dutch Design week richt HOLSTEIN LL 1401 zich volledig op design, het maakproces en de esthetiek van de koe en zijn product. Dutch Design Week 2016 staat volledig in het teken van de ’the making of’, het maakproces, waarbij niet alleen het eindproduct in de kijker staat maar ook het, minstens even belangrijke, onderzoeks- en productieproces de nodige aandacht krijgt. –

  • 19 en 20 november : Makers City Gent

Makers City focust zich tijdens de Market in de Oude Vismijn, waar je ook het HOLSTEIN -project aantreft, op makers met aandacht voor innovatie, circulaire economie, duurzaamheid, het principe van nieuwe economie en de bewustmaking rond al deze facetten.

  • 12 tot 24 december : Convoi Antwerpen

Het opbouwen van de HOLSTEIN-community staat hier centraal. Geïnteresseerden kunnen live instappen in het verhaal.

Geraakt u niet op een van deze plekken, dan kunt u de Holstein-broches ook digitaal bewonderen op http://www.lechaperonunlimited.com/holstein/.

(LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content