Prins of privédetective

Veel functionele, saaie pakken en jassen in Milaan, waar de mannenmode voor volgende winter wordt voorgesteld.

De textielindustrie gaat door een dor moment. Ik heb elke dag in Milaan verschillende keren het gevoel dat ik naar een show van E5-Mode zit te kijken, of Damart, of Carrefour. Mode heb ik nog niet veel gezien. Wel veel functionele, saaie pakken en jassen. Voor ambtenaren eerder dan voor pauwen.

Versace richt zich als vanouds tot de volwassen, zelfzekere, liefst gymgetrainde man. In de notities voor de nieuwe wintercollectie worden zowel Robert Rauschenberg als Raymond Chandler geciteerd: een van de belangrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw, en de grootste schrijver van detectiveromans in de wereldliteratuur. De stugge machomannen uit de wereld van Chandler zien we weerspiegeld in lange mantels met brede schouders, en al bij al conservatieve pakken, een trend komend seizoen. De show opent met beelden van ijsschotsen en een reeks glaciaal witte pakken. Het mooiste stuk uit de collectie is een glanzend nylon sportjasje met capuchon.

Giorgio Armani is komend seizoen losjes en comfortabel – wijde donsjassen, gemakkelijke wijde pantalons. Inspanningloze chic in aardse kleuren. Laat ons zeggen: commercieel verantwoord, en ook wel typisch Armani. De fans zullen er maar blij mee zijn.

Brioni heeft een ouderwets, traditioneel karakter bewaard (en een van de mooiste logo’s in de industrie). Het showt zijn pakken op paspoppen in een stoffig paleis. De stijl is oubollig, maar toch chic (luxueuze, zeer aaibare stoffen). Ermenegildo Zegna heeft een (iets) hedendaagser imago. De show, in het hoofdkwartier van Via Savona, wordt gelopen door jongens die zo uit een film van Visconti lijken geplukt. Ze zijn gekleed als prinsjes in de provincie, voor een zondagse jachtpartij op hun kasteeldomein. Camel en purper primeren. We zien bevallige, ongevoerde mantels, en een begerenswaardig gematelasseerd zwartlederen jasje. Misschien iets voor een volgend leven.

Jesse Brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content