Polkadots: de nieuwe strepen van Paul Smith?

Polkadots, Ballets Russes, koningin Elizabeth en de voor volgend seizoen blijkbaar onvermijdelijke seventies op de London Fashion Week.

Enkele stilaan gevestigde waarden op de voorlaatste dag van de Londense modeweek maandag waar de collecties voor de zomer van 2011 worden voorgesteld, met onder meer Paul Smith, Giles Deacon en Peter Pilotto. Hun inspiratie: polkadots, Ballets Russes, koningin Elizabeth en de voor volgend seizoen blijkbaar onvermijdelijke seventies.

Polkadots“Ik wou tijdloze kleren, stukken die je zou kunnen geleend hebben van je broer, vriendje of man”, zo zei Paul Smith na zijn show. Zijn vrouwelijke modellen hadden dan ook een uitgesproken mannelijke look. Al kregen de klassieke broekpakken (mét stropdas) van Smith toch een speelse noot door bijvoorbeeld polkadots rond de enkels of kleurrijke details. Polkadots lijken trouwens wel de nieuwe streepjes van Paul Smith. Ze zaten verwerkt in haast elk silhouet.

Ballets Russes
Populair bij first ladies en beschouwd als één van dé opkomende namen is Erdem Moralioglu. Zijn show in een van de Londense garden squares was geïnspireerd door de Ballets Russes waarover op dit ogenblik een tentoonstelling loopt in het Victoria & Albert Museum. Het resultaat: meisjesachtige jurken in rode en witte kant en gesteven A-lijnrokjes. Zijn karakteristieke bloemenprints waren er ook weer, deze keer als delicate rode, gele en groene bergbloemen op witte mouwloze jurken. Maar het was niet alleen onschuld en zoetheid wat de klok slok. Een zwarte kanten jurk met transparante top liet weinig aan de verbeelding over.

De seventies van YSL
Het in de Britse hoofdstad gevestigde label van de Oostenrijker Peter Pilotto en de Belgisch-Peruviaanse Christopher de Vos toonde maandag een elegante collectie van lange, gedrapeerde jurken uit contrasterende materialen in pastelkleuren – het lange silhouet is dit seizoen trouwens populair op de Londense runways. Het duo zei geïnspireerd te zijn door de seventies van Yves Saint Laurent en dat bleek uit de gecentreerde bodies met vloeiende plooirok. Het duo temperde de elegantie met sportieve stukken als suède wielrennersjasjes.

Fluorescerende schokgolf
Groot was het contrast met Christopher Kane die een fluorescerende schokgolf door zijn klassieke silhouetten stuurde. Zijn inspiratie: koningin Elizabeth als jonge vrouw! Dat betekende dus onvermijdelijk plooirokken- en jurken. Wel zijn ze bij Kane van leder met geperforeerd kantmotief of uit fluorescerende kant.

The Milk Bar
Giles Deacon liet de gekke elementen die als rode draad door zijn collecties lopen helemaal tot uiting komen in zijn collectie voor volgende zomer. Traditionele Schotse truien met computertekens in roze, groen en geel, samen met shirts, jurken en broeken met seventiespatroon, soms gecombineerd met Peruviaanse gebreide mutsen. Deacon inspireerde zich op zijn herinnering aan The Milk Bar, een Londense club in de vroege jaren negentig.


Ann Heylens.

Bekijk alle defilés in Londen op Catwalk Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content