Plastic, c’est chic: nieuw designmuseum opent de deuren

© Panton / ADAM

Vanaf 11 december krijgt het Brusselse Atomium er een trekpleister bij. Geen extra bol, maar een gloednieuw designmuseum ADAM. Het Art & Design Museum met onder meer één van de grootste collecties plastiekdesign van Europa zal ondergebracht worden in de Trade Mart.

De basis van dit nieuwe museum wordt de collectie van het Plasticarium. Het gaat om een van dé collecties van plastiekdesign ter wereld, samengebracht door Brusselaar Philippe Decelle die zijn enorme verzameling jarenlang opborg in een pakhuis en daar nu een schitterende exporuimte voor vond. Decelle begon in 1987 met zijn collectie, toen hij op een hoop vuilnis een plastieken stoel van designer Joe Colombo vond.

Hij besefte dat dit wegwerpproduct, pas geproduceerd en al weggegooid, het bijhouden waard was. Omdat dat het tijdperk van de consumptiemaatschappij weerspiegelt, toen plastiek dé kunststof bij uitstek werd in de jaren ’60 en ’70. In die tijd werd zowat alles vervaardigd in plastiek, van Tupperware potjes tot hoogwaardig meubilair van designiconen Verner Panton, Eero Aarnio, Starck en Colombo.

Zijn schitterende collectie geeft ons een unieke kijk op de vormgeving van de tweede helft van de twintigste eeuw. Nu de belangstelling voor vintagedesign zo groot is, betekent het nieuwe designmuseum zeker een extra culturele en toeristische troefkaart voor Brussel.

Naast de expo van de collectie van het Plasticarium wordt er ook ruimte voorzien voor tentoonstellingen over vintage en hedendaagse design. Voor de vormgeving van het nieuwe museum werd een beroep gedaan op het Brusselse architectenbureau Lhoas & Lhoas. (PS)

Info: www.adamuseum.be en www.plasticarium.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content