Pitti Uomo: Veel spektakel, weinig kleren

Dinsdagavond gingen we naar een catwalkshow van het Italiaanse jeansmerk Rifle in het park van een oude Florentijnse villa in de heuvels buiten de stad. De show, die gevolgd werd door een speech in het Italiaans van, zo vermoeden we, de CEO, stelde helemaal niets voor. En zowel de locatie als het publiek, voor bijna honderd procent Italiaans, waren te opgetut voor wat uiteindelijk maar een jeansfabrikant is.

Diezelfde avond toonde schoenenmerk Alberto Guardini, dat zijn dertigste verjaardag viert, het resultaat van een samenwerking met het tijdschrift Wallpaper. Twee paar schoenen, in een eindeloos paleis langs de Arno.

Piombo nodigde gisterenavond uit in het Palazzo Budini Gattai, voor een fotografieproject van Ari Marcopoulos (beelden van de studio van kunstenaar Matthew Barney). Goede foto’s, fantastisch gebouw, indrukwekkende tuin, lekkere cocktails. En geen enkel kledingstuk te bespeuren (daarvoor is het wachten tot de presentatie van de nieuwe collectie van het merk in Milaan komend weekend).

Slowear, de groep achter onder meer de merken Incotex en Montedoro, vierde zijn zestigste verjaardag in het Museo Marino Marini. Maar daar zijn we niet meer geraakt.

Eregasten Pitti heeft elk jaar twee eregasten, die de middelen krijgen (en gewoonlijk zijn dat véél middelen) om een modespektakel op te zetten. Dit seizoen werden twee Amerikaanse labels uitgenodigd: Band of Outsiders en de meisjes van Rodarte.

Scott Sternberg van Band of Outsiders (naar Bande à part, de film van Jean-Luc Godard) showde zijn kleren gisterenavond laat in een gigantische tabaksfabriek uit de jaren dertig. Het idee was gejat van een andere legendarische film, West Side Story, met twee finger-snapping jeugdbendes die het tegen elkaar opnemen middels danspasjes. De kleren waren minder spectaculair.

De preppy stijl van Sternberg is charmant, maar niet bijzonder origineel of creatief. Mode is nog iets anders, en vergeleken met de shows van bijvoorbeeld Undercover of Jil Sander in het recente verleden was dit toch maar slappe koffie. Doet Rodarte beter?

Jesse Brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content