Pitti Uomo: tussen Hollywood en Nairobi

De zussen Kate en Laura Mulleavy van Rodarte ontwierpen een aparte collectie voor hun evenement in Firenze. De preview, gisterenmiddag, verliep enigszins chaotisch: de verzamelde pers stond in een donkere, oververhitte kamer rond de Mulleavy’s verzameld, terwijl uit de kamer ernaast luide muziek stampte.

Een persattachée met wehrmacht-attitude leidde de conferentie met ijzeren hand (we kregen later nog boel omdat we, tegen beter weten in, enkele foto’s voor dit stukje hadden gemaakt (“Give me your camera,” blafte ze, “delete those pictures! Don’t you dare using those pictures! It’s illegal! Who are you! You are unprofessional and rude!”, en zoverder).

Hollywood en renaissancistische fresco’s De Mulleavy’s toonden tien galajurken, geïnspireerd door enerzijds Hollywood (de gouden periode van filmcostumeur Adrian), anderzijds de fresco’s van Fra Angelico in de monikencellen van het klooster van San Marco, om de hoek van de verlepte, verdonkerde winkelruimte waar hun presentatie onderdak kreeg.

Die was wel geslaagd: de jurken (roze, dof goud, lapus lazuli, maneschijnwit, in taffeta, lamé en tule, en met kitschpareltjes afgewerkt) hingen in geïmproviseerde, door middel van neonlampen gesublimeerde boxen.

Kate Mulleavy studeerde ooit kunstgeschiedenis, en was behoorlijk onder de indruk van Firenze. “Het is fantastisch om al die kunst waarover je hebt gelezen in het echt te zien”, zei ze. De zussen dachten ook aan hun grootmoeder, die lang geleden uit Rome naar New York is geëmigreerd. “Op een bepaalde manier hebben we van haar de modemicrobe te pakken gekregen. Zij was onze link met de Italiaanse mode.”

Etnische tassen Na de receptie van Rodarte, waar actrice Kirsten Dunst de voornaamste attractie was, wandelden we nog naar de sfeervol verlichte Giardino Corsini, waar Vivienne Westwood tussen de antieke standbeelden een accessoirelijn voor e-tailer Yoox.com onthulde: de Ethical Fashion Africa Collection.

Een mooi evenement, voor een mooi project, waarvoor de ontwerpster, het online shoppingemporium en het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties hun krachten verenigd hebben. De hele collectie wordt in Kenia gemaakt, met gerecycleerd materiaal.

Westwood is al langer een partner van het Ethical Fashion Programme van ITC, dat al meer dan zevenduizend Afrikaanse vrouwen heeft geholpen. “Not charity,” aldus Westwood, “just work.'”

Vandaag rijzen we door naar Milaan, waar morgen de mannenmodeweek begint, met shows van onder meer Dolce e Gabbana, Jil Sander en Burberry Prorsum. We kijken onder meer uit naar het debuut van de jonge Italiaanse ontwerper Umit Benan bij Trussardi.

Jesse Brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content