Pitti Uomo: Trussardi viert 100 met stijl

De honderdste verjaardag van Trussardi, een posthume verschijning van Steve McQueen, en andere hoogtepunten van de mannenmodebeurs Pitti in Firenze.

De honderdste verjaardag van Trussardi, een posthume verschijning van Steve McQueen, en andere hoogtepunten van de mannenmodebeurs Pitti in Firenze.

11u20, Pitti Imagine Uomo, Fortezza da Basso. Tijdens een snelle wandeling langs de honderden stands van Pitti Uomo blijven we het langst stilstaan bij Mando, een fantastisch, dertig jaar geleden opgericht Japans merk dat jammer genoeg nog niet in België wordt verkocht. Ons favoriet paar schoenen staat bij het Italiaanse label Buttero, dat wel een tiental Belgische verkooppunten heeft, van Knokke tot Turnhout. En voor onze volgende survival-expeditie kopen we een garderobe bij Arc’Teryx, ons favoriete Canadese sportswearmerk. Barbour, dat 75 wordt, lanceert een door Steve McQueen geïnspireerde lijn en het hemdenmerk Arrow grijpt terug in zijn archieven.

15u12, Hotel JK, piazza Santa Maria Novella. Geox presenteert zijn nieuwe collecties. Bij de blikvangers: elegante bergschoenen en de tweede levering van het Energy Walk System, een lijn technologisch geavanceerde loopschoenen. Geox investeert ook meer energie in zijn kledinglijn. Ook daar wordt de nadruk gelegd op technologisch geavanceerde materialen en eerder neutrale looks.

18u45, Cantieri Goldonetta, Via Santa Maria 25. De Fondazione Pitti Discovery steunt dit seizoen twee debutanten. Fabio Quaranta won vorig jaar de wedstrijd Who Is On Next en showt nu in een voormalige theaterschool met marmeren zalen en torenhoog plafond. De vloer is voor de gelegenheid bedekt met gras. Quaranta noemt zijn collectie The Hallucinatory Mountain: een krappe wintergarderobe in (hoofdzakelijk) afgeleefd tweed, geshowd door echte mannen. ‘De collectie is een soort wedergeboorte voor me,’ aldus Quaranta. ‘De sfeer is geïnspireerd door een cd uit 2009 van de experimentele Britse groep Current 93’ (die ook live de soundtrack verzorgde). Een grijsaard in een enkellange rok? Bof, bof.

21.35, Stazione Leopolda. Trussardi, dat zijn honderdste verjaardag viert, gebruikt het immense, niet langer gebruikte treinstation net buiten het centrum van Firenze voor drie evenementen: een groots opgezette catwalkshow, een prestigieuze tentoonstelling (met fantastisch werk van onder anderen Paul McCarthy en Elmgreen & Dragset), en een seated dinner voor, snel geschat, 150 à 200 genodigden (bereid door de chef van het Trussardi restaurant in Milaan). De verjaardagscollectie van ontwerper Milan Vukmirovic is tegelijk bijzonder en niets bijzonder. Hij heeft alleen leder gebruikt. Er is met andere woorden geen spoor van katoen, wol, denim, zijde (zelfs een klassiek wit t-shirt met V-hals blijkt bij nader inzien van leer). De stijl is stoer, clean en geraffineerd, maar mist ook wel wat persoonlijkheid, de imprimatuur van een merk met geschiedenis. Dat de tien decennia van Trussardi sowieso niet eenduidig zijn geweest, blijkt uit het verjaardagsfilmpje met archiefbeelden dat na de show op grote schermen wordt geprojecteerd — de focus ligt op de jaren tachtig, en de esthetiek is bij momenten die van Mooi en Meedogenloos (gestript van booswichten). De held van het filmpje is Nicola Trussardi, de in 1999 in tragische omstandigheden overleden leider van het bedrijf.

Jesse Brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content