Pitti Uomo: Geen winterslaap voor de mannenmode

Het mannenmodeseizoen (winter 2012, alreeds) is zonet begonnen. Jesse Brouns is in Firenze en houdt u dagelijks op de hoogte van de interessantste collecties en gebeurtenissen op de modeweken.

Het mannenmodeseizoen (winter 2012, alreeds) is begonnen. Eerste halte: Firenze. Later deze week volgt Milaan, en daarna is Parijs nog aan de beurt. De 81ste editie van Pitti Uomo, meer dan ooit ’s werelds belangrijkste trefpunt voor herenmode, begint alvast met goed nieuws.

Optimisme troef in Firenze, en allicht ver erbuiten: de mannenmode stelt het uitstekend. De markt groeit bijna twee keer zo snel als die voor damesmode (respectievelijk 14 en 8 procent), zo blijkt uit een recent rapport van Bain & Co, een consultingbureau.

De goede cijfers zijn grotendeels te danken aan China, waar luxe nog steeds hoofdzakelijk een mannenzaak is. Ook in Europa helpen Chinese toeristen de sector stand houden: onderweg naar mijn hotel in Firenze, na een afspraak met ontwerpster Olympia Le-Tan, werd ik gisterenavond laat bijna omver gelopen door een horde mannen met papieren draagtassen van luxemerken allerhande.

Het ziet ernaar uit dat het optimisme in de sector de komende dagen weerklank zal vinden in Firenze (Pitti Uomo), Milaan (waar merken als Burberry, Gucci, Dolce e Gabbana, Prada en Jil Sander showen) en Parijs (met défilés van onder meer Raf Simons, Dior en Givenchy).

Tilda Swinton

Pitti Uomo, met stip de belangrijkste beurs in de sector, verwacht vanaf vandaag opnieuw meer dan dertigduizend bezoekers (onder wie vooral buyers van heinde en verre, die er naar de collecties van een duizendtal brands komen kijken).

De eregasten van Pitti zijn dit keer Valentino (dat voor het eerst zijn mannencollectie showt) en Olympia Le-Tan (de special guest van Pitti W, het kleinere damesluik van de beurs: ze stelt donderdagavond haar accessoires voor, en ‘subversieve’ foto’s van een aantal van haar vrienden, onder wie Tilda Swinton — ik kreeg in avantpremière een foto van het lid van een beroemde hoofdredacteur te zien, en Vogue-medewerker Hamish Bowles in drag).

Waar kijken we naar uit dit seizoen?

Een catwalkpresentatie van Hardy Amies, de officiële couturier van Koningin Elizabeth, morgenavond in Firenze.

De allereerste mannenshow van Maria Grazia Chiuri and Pier Paolo Piccioli voor Valentino, donderdagavond in Firenze.

Het catwalkdebuut van de mannencollectie van Diesel Black Gold, de enige nieuwkomer op de kalender van Milaan (de damescollectie blijft in New York showen).

Eerste show in Parijs van het invloedrijke Japanse merk Kolor.

De presentatie in Parijs van Berluti, een klassiek label uit de LVMH-stal (Vuitton, Dior) dat dezer dagen volledig wordt heruitgevonden onder leiding van ontwerper Alessandro Sartori, de voormalige ontwerper van Z Zegna.

Jesse Brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content