Pitti Uomo: Gareth Pugh op het plafond

Ontwerper Gareth Pugh projecteerde gisteren een vooruitblik van zijn wintercollectie op het plafond van een middeleeuwse kerk in Firenze. En ander modenieuws uit Toscane

Ontwerper Gareth Pugh projecteerde gisteren een vooruitblik van zijn wintercollectie op het plafond van een middeleeuwse kerk in Firenze. En ander modenieuws uit Toscane.
12u20, Pitti Imagine Uomo, Fortezza da Basso. Carhartt, de specialist in workwear uit Dearborn, Michigan begint een lijn met de in New York gebaseerde ontwerper Adam Kimmel. ‘Het idee kwam van de grootwarenhuisketen Barneys,’ zegt Kimmel. ‘Ik ben een trouwe klant van Carhartt sinds mijn tiende, en dus vond ik het een geweldig voorstel.’ Carhartt, opgericht in 1889, is nog steeds in handen van dezelfde familie. In een tijdperk dat erfgoed hoog in het vaandel draagt betekent dat al iets. ‘Dit is het soort kleren dat Adam zelf draagt,’ zegt de persverantwoordelijke over de collectie. ‘Hij is erg populair bij jongeren. Het skatefilmpje dat hij enkele seizoenen geleden heeft gemaakt met fotograaf Ari Marcopoulos is twee miljoen keer bekeken op Youtube. De samenwerking met Carhartt is voor Adam een manier om die jongere fans betaalbare kleren te kunnen aanbieden.’

Andere favorieten op Pitti: het nieuwe Franse merk Monsieur Lacenaire, dat breiwerk brengt met een kwinkslag: een vertederend teddyjasje in alpagawol, bijvoorbeeld. De naam Lacenaire komt van een schrijver-en-moordenaar, die model stond voor een personage in de klassieke Franse film Les enfants du Paradis.

Manastash, een van oorsprong Amerikaans merk dat al enkele jaren in Japanse handen is, wordt nu eindelijk in Europa gelanceerd. ‘Als je op Pitti rondkijkt zie je heel veel heritage-invloeden. Wij denken dat we al een stap verder staan,’ zegt de Noorse invoerder. De jassen in bontgekleurde lappen fleece en hennep zijn onmiddellijk herkenbaar: wat ons betreft een hit in wording.

In de categorie Happy Birthday: Edwin, het grootste Japanse jeanslabel, wordt in 2011 vijftig. De naam Edwin, zo leren we in Firenze, is een anagram van Denim, waarbij de m op zijn kop werd gezet. In de jaren tachtig was het bedrijf de concurrentie voorop met de stonewash-trend, en een jaar of tien geleden huurde het Brad Pitt als model. Intussen is het merk zijn voorsprong alweer gedeeltelijk kwijt. Het fascinerendste denim in Firenze komt van kleine, eerder obscure merken als Momotaro Jeans by Japan Blue (voor denimobsessievelingen) of Anachronorm (voor vintageliefhebbers).

18u45, Cinema Odeon, Piazza Strozzi. Na Fabio Quaranta is Andrea Incontri de tweede jonge ontwerper die dit seizoen een show cadeau krijgt van de Fondazione Pitti. De accessoiremaker heeft voor de gelegenheid de mooiste bioscoop van Firenze afgehuurd, de in 1922 gebouwde Odeon. Het defilé wordt ingeleid door een kortfilm waarin een mooi gefilmd Milaan bij valavond dient als decor voor een aantal typisch Italiaanse neuroten en een hoop lederen handtassen en portefeuilles — het resultaat situeert zich ergens tussen arthouse en reclame, zoals veel van de modefilmpjes die tegenwoordig zo populair zijn. De show zelf, in de gangen tussen de comfortabele zetels van de Odeon, maakt nog minder indruk.

20u15, Orsanmichele, Via dell’Arte della Lana. Gareth Pugh, de eregast van het vrouwenluik van Pitti, toont ook een film. De locatie is bijzonder: de toren van de middeleeuwse Orsanmichele-kerk. De zaal is voor de projectie ondergedompeld in blauwe rook, en het plafond dient als scherm. De film van regisseur Ruth Hogben (met wie Pugh al eerder samenwerkte) is bijzonder dynamisch: jongens en meisjes springen, kruipen en dansen. Precies zoals ze dat al deden in de film die Gareth Pugh in oktober vorig jaar toonde tijdens de modeweek van Parijs (op een muur, weliswaar). Nochtans, zegt de Engelse ontwerper, ‘is deze collectie een nieuw vertrekpunt, hoewel de thema’s verwant zijn met mijn vroeger werk: mannelijkheid versus vrouwelijkheid, duisternis en licht, hard en zacht, gestructureerd en vloeiend.’ Beschouw het als een voorproefje: in maart onthult Pugh zijn volledige wintercollectie.

Jesse Brouns.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content