Pierre Balmain

Pierre Balmain komt in 1914 ter wereld in een eenvoudig gezin in een bergdorpje bij het mondaine Aix-les-Bains in het Savoie gebergte. Zijn moeder naait kleren voor de winkel van de familie. Pierre begint aan studies architectuur in Parijs, maar geeft ze op om de modewereld in te gaan. Van 1934 tot 1939 werkt hij voor Molyneux, onder andere aan de uitzet en de bruidsjurk van Marina van Griekenland, de latere hertogin van Kent. In 1939 stapt hij naar Lucien Lelong en wordt daar bevriend met Christian Dior. De twee overwegen een eigen couturehuis op te zetten, maar daar steekt de oorlog een stokje voor. Balmain duikt onder in de Savoie, waar hij bevriend geraakt met Gertrude Stein.


In 1945 opent hij in Parijs zijn zaak, en dra mag hij er de koningin van Thailand tot zijn cliënten rekenen. Sophia Loren, Marlène Dietrich en vele anderen volgen haar. Beroemd is zijn lijn ‘Jolie Madame’ (de naam van één van zijn parfums). Zijn stijl is weelderig, zonder opvallend te zijn. Hij toont klokrokken met smalle taille, een silhouet dat later populair wordt als Dior’s New Look.


In 1951 opent hij boetieks in de Verenigde Staten, op vraag van Hollywood. Twintig jaar ontwerpt hij kostuums voor films met sterren als Vivien Leigh en Katherine Hepburn. Heel wat ontwerpers die later zelf naam maken, hebben voor Pierre Balmain gewerkt, zoals Gerard Pipart en Karl Lagerfeld. In 1982 sterft Balmain in Parijs.


Het modehuis wordt verder geleid door Erik Mortensen, zijn rechterhand sinds 1948. In 1991 lost Herve Pierre Mortensen af. Vanaf 1993 ontwerpt Oscar de la Renta de couturelijnen voor de komende tien jaar. Dan neemt de Zwitser Laurent Mercier het roer over. In juni 2003 geeft die er plots de brui aan. Christophe Decarnin volgt hem op. (GT)

www.balmain.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content