Peter De Greef: vergeten tenor uit het art deco

Het Gentse Designmuseum brengt een schitterende tentoonstelling over het grafische oeuvre van Peter De Greef, een vergeten ontwerper uit de art deco periode.

Het Gentse Designmuseum brengt een schitterende tentoonstelling over het grafische oeuvre van Peter De Greef, een vergeten ontwerper uit de art deco periode.

Peter De Greef (1901 – 1985) maakte in de jaren ’20 en ’30 furore als ontwerper van bladmuziek, iets dat nu zo goed als niet meer bestaat. In die tijd werden populaire deuntjes uit opera’s, musicals en films afgedrukt voor beroeps- en amateurmuzikanten. Deze bladen werden telkens fraai versierd door grafische ontwerpers. Het is bekend dat zelfs beroemde kunstenaars als Magritte dergelijke bladen ontwierpen.

De muziekbladen waren een rage. Na de oorlog verdwenen ze, maar werden later weer druk verzameld, onder meer door Norbert Poulain, voorzitter van de vereniging Interbellum, die deze expo heeft gebouwd. De uit Anderlecht afkomstige De Greef studeerde samen met beroemde leeftijdsgenoten aan de Brusselse Academie, zoals designer Marcel Baugniet, architect Victor Bourgeois, kunstschilders Paul Delvaux, Pierre-Louis Flouquet, Karel Maes en Victor Servranckx. Zeg dus maar de tenoren van de vooroorlogse avant garde.

De Greef ontwierp zowel affiches, theaterdecors als reclames, platenhoezen, etalages en tekende zelfs karikaturen voor de pers. Ook na de Tweede Wereldoorlog bleef hij actief. Wat niet wegneemt dat zijn oeuvre later in de vergetelheid geraakte. Met deze hommage expo krijgt Peter De Greef dus zijn welverdiende plaats in de Belgische kunstgeschiedenis.

De expo Peter De Greef loopt van 19 juli tot 27 oktober in het Gentse Designmuseum, in de Jan Breydelstraat 5.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content