Peta filmt mishandeling ganzen: hoe dieren lijden moeten voor onze donsjas

Donsjassen zijn niet alleen zacht en warmteregulerend, in sommige gevallen dragen ze ook bij aan dierenmishandeling. © istock

In schokkende videobeelden toont Peta hoe ganzen, die voor de donsindustrie gekweekt zijn, mishandeld worden. Bont wordt al langer in vraag gesteld, maar dons is in vele gevallen even wreed.

In een video van Peta zien we hoe ganzen verpletterd en verstikt worden. Het gaat hier om ganzen die gekweekt worden voor de donsindustrie en onder meer in jassen van Canada Goose belanden.

Warmte-isolator

In een donsjas of onder een donsdeken heb je het nooit te warm of te koud.

Waarom gebruiken we eigenlijk dons in jassen en dekens? Dat is simpel, de zachte verentooi op de borst van vogels is bedoeld als warmte-isolator. Dons houdt de vogels op temperatuur wanneer ze in het water ronddrijven en de eieren warm tijdens het broeden.

In een donsjas of onder een donsdeken heb je het dus nooit te warm of te koud. Daarom hullen mensen zich, om niet te bevriezen of te zweten tijdens het skiën, in een donsjas. Dons is een natuurlijk product en dat wordt door donsleveranciers als een groot voordeel bestempeld.

Verschillende productiemethodes

Maar om dons in producten te verwerken, moet het dus wel verwijderd worden van het dier waar het aan groeit. Dat kan op verschillende manieren. Soms worden vogels die voor de vleesindustrie gekweekt worden levend of geslacht geplukt. Hier gaat het voornamelijk om ganzen die gekweekt worden voor foie gras. Op die manier kan er maximale winst gehaald worden uit een gans, aangezien zowel de lever als de dons – beiden luxeproducten – van het dier verkocht kunnen worden.

Om dons in producten te verwerken, moet het verwijderd worden van het dier waar het aan groeit.

Er zijn ook vogels, voornamelijk ganzen, die speciaal voor het dons gekweekt worden. Ook hier bestaan verschillende methodes, waarbij vogels zowel levend als dood van dons ontdaan worden. Voornamelijk in China, waar tachtig procent van de dons wereldwijd vandaan komt, worden ganzen nog levend geplukt.

In principe is dat verboden in Europa, Canada en de Verenigde Staten, maar af en toe duiken toch beelden en verhalen op van levend geplukte ganzen uit deze streken.

Oproer

In de mode-industrie wordt er gesproken van humaan en ethisch produceren van dons wanneer de dieren geslacht worden voor ze van hun verentooi worden beroofd en ze niet gedwongen gevoederd worden. Toch hebben dierenrechtenorganisaties ook hun bedenkingen bij deze tactiek.

Wanneer de ganzen in krappe kooien worden gehouden, enorme stress ondervinden, tijdens het vervoer naar de slachtbank geen eten en drinken krijgen en moeten toekijken hoe hun soortgenoten worden geslacht, kunnen we immers niet spreken van een diervriendelijke behandeling.

Peta US dient een consumentenfraudeklacht in naar aanleiding van deze praktijken.

Laat dat nu precies zijn wat er gebeurde met de ganzen die in een video van Peta opduiken. Peta US dient daarom ook een consumentenfraudeklacht in naar aanleiding van deze praktijken.

‘We verstaan en respecteren dat sommige mensen van mening zijn dat dierlijke producten nooit gebruikt mogen worden in producten voor consumenten. Wij delen dit beeld echter niet. We tonen engagement om zo transparant mogelijk te communiceren over hoe we onze producten maken en voelen ons verplicht om ethisch en verantwoord te produceren’, kan men lezen op de website van Canada Goose. Peta US stelt dat deze beloftes loos zijn en vechten ze aan met een officiële klacht.

Misleidend

‘Dit is misleidende reclame, want er is niks ‘menselijks’ aan het vertrappen en verstikken van ganzen die bij de nek worden gegrepen en in kleine kooien worden geramd voor urenlange terreur en ellende’, aldus PETA Directeur van Internationale Programma’s Mimi Bekhechi. ‘PETA vraagt de consument om te weigeren om jassen van Canada Goose te kopen en alle andere producten die gevuld zijn met het dons van mishandelde vogels.’

Even slikken als je weet dat een donsjas gemakkelijk duizend euro kost.

Canada Goose denkt misschien oprecht dat hun leverancier ethisch te werk gaat en dat ze transparant communiceren, maar toch gaat er iets grondig mis. De reportage van PETA US bevat beelden uit het Canadese James Valley Colony Farms in Manitoba, waar 130.000 ganzen per jaar worden gefokt, en de Amerikaanse Schiltz Foods uit South Dakota, het grootste ganzenslachthuis in Noord-Amerika. James Valley Colony Farms stuurt de ganzen naar Schiltz om te worden geslacht en verkoopt vervolgens hun dons aan Feather Industries, de donsleverancier van Canada Goose.

Even slikken als je weet dat een donsjas gemakkelijk duizend euro kost. Hopelijk worden Canada Goose en andere bedrijven die werken met dons wakker geschud door deze video en petitie.

YouTube270360https://www.youtube.com/PETA (People for the Ethical Treatment of Animals)1.0Geese Crushed, Suffocated at Canada Goose Down Supplierhttps://i.ytimg.com/vi/f4FST39BZ-s/hqdefault.jpgvideo480

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
480https://www.youtube.com/user/officialpeta

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content