Parijs: Zwak debuut van Giles bij Ungaro

Elke Lahousse en Jesse Brouns bloggen elke dag vanop de modeweek in Parijs.

Parc Andre Citroen, 11u30. Na het debacle vorig seizoen, toen actrice Lindsay Lohan zich over de collectie van Ungaro mocht ontfermen, hebben de eigenaars van het Franse merk de Brit Giles Deacon ingelijfd. Deacon, die in het verleden voor een vracht modebedrijven als huurling heeft gewerkt (waaronder Fay, zie de jongste modespecial van Knack Weekend), is natuurlijk een professional, maar zijn eerste poging om Ungaro er weer bovenop te helpen valt toch een beetje tegen. Het decor, met bloemen volgepropte oude autootjes, mag er zijn. Maar de kleren zijn toch vooral oubollig. Deacon greep terug naar de archieven van Ungaro, en gebruikte ook de typische kleuren van dat merk — giftige, enigszins onfrisse pastels. Straks krijgen we nog heimwee naar LiLo.

Pont Alexandre III, 12u37. Derde show van de week voor Véronique Leroy, na MUS en haar eigen collectie is dit keer Léonard aan de beurt. Leroy brengt daar weinig opzienbarends, maar het merk heeft geen spektakel nodig, en de felle bloemenbedruksels waarop het zijn reputatie heeft gebouwd zijn al sterk genoeg. Dit keer combineert Leroy ze met raffia (als rok, of als riem): een mooi contrast. Ook mooi: een psychedelisch dessin, ergens halverwege Tibet en een pakje Camels.

Couvent des Cordeliers, 15u37. Een relatief rustige zaal voor Zucca, een gerespecteerd Japans merk dat al enkele seizoenen op zoek lijkt naar een tweede adem. De inspiratie is Zuid-Amerikaans, met tangomuziek en bolle art deco lampen in het decor. De kleren zijn hoofdzakelijk zwart, beige en blauw, met veel plissé, en hier en daar, redelijk discreet, wat pailletten. In de finale worden op de vier muren van de zaal watervallen geprojecteerd: een prachtig effect, al begrijpen we niet onmiddellijk wat het verband is met de collectie.

Rue de Montmorency, 16u18. We bezoeken de showroom van Stephan Schneider: een mooie, rustige collectie die deels is ingegeven door oude postzegels.

Rue des Blancs Manteaux, 17u. De vijftig jaar onafhankelijkheid van Congo zijn Christian Wijnants niet ontgaan. Geïnspireerd door het zwarte continent tekende hij een licht seizoen. “Met prints en kleuren als van een andere wereld”, legt hij uit in zijn showroom. Fris en mooi, ook de denimstuks en asymmetrische zelf-te-draperen jurkjes.

Avenue des Champs-Elysées, 21u25. H&M opent een Frans vlaggenschip met hulp van architect Jean Nouvel: een mastodont van drie vediepingen in gele steen, met roltrappen in matzwart staal en op en reusachtige beeldschermen die traag op en neer gaan. Le tout Paris is uitgenodigd voor een shoppingavond, met sloten champagne en hapjes.

Champs-Elysees, 1u06. Taxi naar huis. Claude François zingt Magnolias Forever.

Jesse Brouns

Bekijk alle defilés in Parijs op Catwalk Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content