Parijs verliest zijn ‘Pinacothèque’.

© Wikipedia

In Parijs zorgen de aanslagen van het voorbije jaar voor een terugval van het toerisme, wat zich nu in de Franse hoofdstad extra laat voelen door de sluiting van een prestigieus privémuseum: de Pinacothèque de Paris.

De Parijs Pinacothèque is niet zo bekend als het Musée d’Orsay, het is ook een vrij jong instituut, opgestart in 2003 op de Place de la Madeleine, maar had als privémuseum wel een schitterende collectie kunst in aanbod, van Van Dijck en Botticelli over Modigliani tot Picasso. En er werden spraakmakende tentoonstellingen georganiseerd die vele tienduizenden bezoekers lokten. Tot nu liep er ook een tentoonstelling over Karl Lagerfeld en de fotografie. Maar maandag ging het museum definitief dicht.

De Pinacothèque wordt gerund door Marc Restellini van de stichting Art Héritage France en werkt met kunstwerken uit privébezit. Door de aanslagen waren er een kwart minder bezoekers. Het bedrijf hoopte zich ook op een andere plek te vestigen, waar minder huur wordt betaald. De hoge huur, tot 300.000 euro per maand, het feit dat er btw op de tickets moet worden opgehoest, alsook de verzekeringskosten, zouden er voor zorgen dat het museum de concurrentie met de door de overheid gerunde musea niet langer aankan, aldus Marc Restellini.

Alle musea in de Franse hoofdstad kampen met een terugval van het aantal bezoekers. Maar Art Héritage France blijft niet bij de pakken zitten en plant nieuwe museale initiatieven rond etnische en hedendaagse kunst in Azië en het Nabije Oosten. Ook het bijhuis van de Pinacothèque in Singapore wordt gesloten. (PSW).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content