Parijs: Origami, geometrie en Lagerfeld

Onze verslaggevers in Parijs over de wintercollecties van Issey Miyake, Maison Martin Margiela en Yohji Yamamoto, plus de nieuwe samenwerking van Hogan met Karl Lagerfeld.

11u, Pavillon Concorde. Bij Issey Miyake ligt een afscheidsbrief op ons zitje. Ontwerper Dai Fujiwara kondigt na zeventien jaar zijn vertrek aan bij het Japanse huis, waarvan vijf als creatief directeur. ‘Het is tijd om de volgende generatie aan zet te laten.’ De show start, terwijl live op piano Altijd is Kortjakje ziek getokkeld wordt, met enkele assistenten die hoedje-van-papiergewijs enkele kledingstukken uit papier aan elkaar nieten. Een jas, een rokje, een kraag die nadien door modellen gedragen worden. De papieren origami-silhouetten zijn een blauwdruk voor de echte collectie, die nadien volgt: eindeloze variaties op geometrische figuurtjes, bliksemschichten en blokjes. Fujiwara laat zich inspireren door het werk van kunstenaar Escher.

12u-14u, 8 rue de Valois. Constant Craving heet de collectie van Vionnet. Ontwerper Rodolfo Paglialunga showt zijn collectie tableaugewijs, op een trap in een galerieruimte vlakbij Palais Royal. De basis is een geometrisch dessin dat Paglialunga op het Internet heeft gevonden, een abstracte knoop ‘die symbool staat voor de hele collectie: een metafoor voor een fusie van referenties die samen worden gebracht, maar ook een geïsoleerde, fysieke geste’ (gelieve u zich rechtstreeks tot de ontwerper te wenden voor meer uitleg). Vionnet is, net zoals Rochas of Nina Ricci, een label voor een parallelle wereld waar elk trottoir bedekt is door rood vasttapijt. In tegenstelling tot Marco Zanini van Rochas en Peter Copping van Nina Ricci slaagt Paglialunga er in galajurken hedendaagser te laten lijken.

14u30, Musée Rodin. Ons bijna-live verslag van de historische, lichtjes overdreven show van Christian Dior vindt u elders op deze website. 16u45, Couvent des Cordeliers. Isabel Marant gemist, wegens opstopping voor de poort van Dior.

16u30, Palais de Tokyo. De show van Maison Martin Margiela opent met ongecompliceerde en frisse mantels, en dat is ongewoon eenvoudig voor het huis dat gekend staat om zijn conceptuele en deconstructivistische mode. De kleuren zijn romantisch: framboos, pruim, flessengroen. Hier en daar piept zelfs een bloemetjesprint vanonder een mantel. De jassen, die nu eens opengeritst zijn langs de zijkant, dan weer met drukknopen een open rug laten zien, zijn eigenlijk jurken, dicteert het persbericht. Maar daarvoor vinden we ze te zwaar en wollig warm.


20u30, Palais de Tokyo. De extrawijde jassen waarvoor Yohji Yamamoto sinds mensenheugenis bekend staat zijn komende winter trendy. De Japanse ontwerper heeft er verschillende in zijn collectie, ze zijn mooi, elegant, in zwart of rood. De rest van de show mengt punk met Desperately Seeking Susan: jurken in visnet over collants, combat shoes, perfecto’s, en felgekleurde softijskapsels.

22u, Hotel de Rotschild. Hogan werkt voor de tweede keer samen met Karl Lagerfeld, die behalve zijn capsulecollectie (sportjasjes in bubbelmateriaal, handtassen en sneakers) ook een aantal zwart/witfoto’s tentoonstelde van eigen hand: portretten van zijn jonge muze, de zanger Baptiste en andere m/v starlets.

Jesse Brouns en Elke Lahousse.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content