Parijs: Ode aan de euforie

Elke Lahousse en Jesse Brouns volgden ook afgelopen weekend de modeweek in Parijs.

Elke Lahousse en Jesse Brouns volgden ook afgelopen weekend de modeweek in Parijs.

Zaterdag

Espace Vendome, 11u. Janet Jackson maakt haar opwachting, vergezeld van een handvol lijfwachten, bij Haider Ackermann. Ze ziet er opvallend goed uit. De show begint met een bliksemschicht en zwart leder. Al snel sluipt er – op de tonen van Elvis’ Love me tender – zijde en kleur in de collectie : elektrisch blauw, rood, grasgroen. Hoe doet hij het toch, zijn meisjes zo gesofisticeerd en toch schijnbaar nonchalant verpakken? Luid applaus volgt.

Hotel Westin, 11u40. Tsumori Chisato viert de twintigste verjaardag van haar label met een show in een opulente balzaal. De collectie heeft, zoals altijd bij Chisato, een torenhoog popgehalte. Er zijn zachte matrozenpakjes, streepjes en stippen in vrolijke kleuren (en soms wordt zo’n rode stip plotseling een lieveheersbeestje). Parijs en de rest van de wereld zijn op dit moment in de ban van luipaardprints. Chisato heeft komende zomer jurkjes met een ietwat naieve tekening van zo’n beest. De schattigste collectie van het seizoen.

Impasse Guemenee, 12u49. Het Flanders Fashion Institute en Wallonie – Bruxelles Design/Mode huren dit seizoen samen een showroom. Onder de noemer Les Belges geven ze onderdak aan veertien beginnende deelnemers. Sommigen rechtstreeks van de schoolbanken, anderen kennen al wat kneepjes van het vak. Marko Galovic bijvoorbeeld, hoofdontwerper van de lingerielijn Marie Jo l’Aventure, lanceert er zijn eerste damescollectie, in zijde en pasteltinten. “Zie het als Madonna die een demo tape verspreidt”, lacht hij. “Deze presentatie is een hint van waar ik naartoe wil.”

Jardin des Tuileries, 13u45. Viktor & Rolf brengen variaties op het mannenhemd, en spelen met manchetten. Een opvallend rustige collectie voor het Nederlandse duo, dat doorgaans voor meer spektakel zorgt. Alleen de jurk in de finale, een trouwjapon met oversized manchetten als mouwen, heeft een zekere wow-factor.

Palais de Tokyo, 14u51. Cedric Charlier, de Belgische ontwerper die lang als rechterhand heeft gewerkt bij Alber Elbaz voor Lanvin, blaast al enkele seizoenen nieuw leven in Cacharel. Zijn derde collectie, getiteld Ode à l’euphorie, is fris en zomers, gedomineerd door fluo geel en oranje, plus een reeks prints met multicolor vlekken. Cacharel krijgt ook onze prijs voor de beste soundtrack van de week, met Cheree Cheree van Suicide en een mooie remix van Donna Summers I Feel Love.

Palais de Tokyo, 15u40. Véronique Leroy presenteert behalve haar eigen collectie haar eerste samenwerking met MUS, het label van Myriam Ullens, de Belgische vrouw die eerder met haar man een naar zichzelf genaamd museum in Beijing is begonnen. MUS is bedoeld voor vrouwen die vaak reizen: comfortabel, kreukvrij en elegant. In haar eigen collectie heeft Leroy veel jute. Geel krijgt een bijrol, al zingt Christophe op de soundtrack over Les mots bleus. Legendarisch supermodel Tatiana Patitz loopt mee.

Tent bij pont Alexandre III, 17u15. De collectie van Sonia Rykiel draait zoals elk seizoen vooral om de pulls en het knitwear. Monokleurblokken, streepjes en trompe l’oeilprints zijn de hoofdingrediënten. De show is zoals steeds een feelgoodmoment met groepjes lachende modellen. Tijdens de finale vrolijk in hun gebreide onderbroek.

Rue de la Cordonnerie, 21u15. Uitbaters Anna en Romain van de Antwerpse concept store Ra zijn ook afgezakt naar Parijs en hebben een aantal jonge ontwerpers en juweeldesigners uitgenodigd om er een week lang hun werk te presenteren. Straf initiatief, van twee jonge oud-studenten van de Antwerpse Modeacademie. Springplank, avant-garde, hipsters, cocktails en druiven.

Credit Lyonnais, 22u45. Hogan liet een capsulecollectie ontwerpen door Karl Lagerfeld en die wordt vanavond gelanceerd in het oude vlaggenschip van Credit Lyonnais. Lagerfeld zelf staat de hele avond te babbelen op een podiumpje naast de ingang, en zijn tronie wordt overal in het immense atrium op schermen geprojecteerd. Hij is vergezeld van Baptiste Giabiconi, die in het bijhorende reclamefilmpje La Lettre de hoofdrol speelt, en van een ober met een flesje Diet Coke op een zilveren schaal.


Zondag
Le Bataclan, 12u32. De collectie van Tim Van Steenbergen staat in het teken van tuinieren, en is deels geïnspireerd door de bloemenfoto’s van Robert Mapplethorpe. Moddertinten en mooie groene schoenen. Van Steenbergen brengt binnenkort zijn eerste boek uit, Act(e).

Tennis Club de Paris, 13u53. We hebben een staanplaats voor Céline. Normaal slaan we in dat geval een show over, maar Phoebe Philo is een van de ontwerpers voor wie we graag een uitzondering maken. We mogen onmiddellijk naar binnen (met een standing word je doorgaans geacht als kuddedieren aan te schuiven tot enkele seconden voor de show begint, als je al binnen mag), en vanop de tribunes hebben we een uitstekend zicht. Voor haar derde collectie bij Céline brengt Philo meer van hetzelfde (caftans, hospitaalblouses, minimalistische rokken), zij het misschien iets zachter. Net als Haider Ackermann voegt ze sterke kleuren toe aan haar palet — groen en blauw, eventueel gecombineerd met een oude, Perzisch aandoende tegelprint. Een van de absolute hoogtepunten van het seizoen.

Hotel Hyatt Vendome, 17u. Afspraak in kamer 311 met de vertegenwoordiger van het Japanse merk kolor. Een gedeelte van de collectie hangt in de badkamer. Bij de hoogtepunten: doorzichtig fluweel, met daarachter een laag pailletten.

VIP, 22u49. Fendi, waar Karl Lagerfeld nog steeds de scepter zwaait, heeft de Britse popgroep Duran Duran uitgenodigd voor een optreden voor select publiek. Belegen label, belegen ontwerper, belegen groep.

Palais de la Decouverte, 23u25. In de Salle des Planètes van het wetenschapsmuseum aan de Champs-Elysées organiseert Olympia Le-Tan een cocktail party with nibbles ter gelegenheid van haar nieuwe collectie handtassen, getiteld It’s not the end of the world. Le-Tan maakt al enkele jaren met veel succes geborduurde versies van oude boekomslagen. Dit seizoen onder meer The War Of The Worlds, Typhoon, Under The Volcano en Brave New World. De presentatie, tussen schaalmodellen van planeten, is charmant, de DJ kent zijn vak, en de nibbles zijn schattige, door Le-Tan zelf ontworpen koekjes.

Jesse Brouns en Elke Lahousse

Bekijk alle defilés in Parijs op Catwalk Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content