Parijs: Margiela en Dior

Margiela bracht een overzicht van zijn belangrijkste bijdragen aan de mode.

Maison Martin Margiela nodigde voor zijn twintigste verjaardag uit in het voormalige hoofdkwartier van de Parijse uitvaartonderneming, een reusachtig complex dat vanaf volgende maand dient als onderkomen van een nieuwe cultuurfabriek, le 104.

Margiela organiseerde een beklijvende verjaardagsstoet, met een overzicht van zijn belangrijkste bijdragen aan de recente modegeschiedenis. De show opende met drie versies van Margiela’s eerste jasje, uit de zomercollectie van 1989: als een negatieve (gedrukt op een satijnen jurkje); wit geverfd; en in plaaster gegoten. Er waren meer voor de gelegenheid herwerkte versies van Margiela’s Greatest Hits: een bodysuit gemaakt van twee plastic winkeltassen (1990); een vintage jeansjasje geherinterpreteerd als cape met piekschouders (2003); een oversized uitvoering van Margiela’s iconische aids-T-shirt (1993); assymetrische catsuits (1997); en oversized hemden (2000). De modellen droegen maskers van vleeskleurig nylon of synthetische pruiken, en kwamen uit twee richtingen. Af en toe werden ze op een karretje over de catwalk gereden, als een precieus tableau.

De show werd afgesloten met een aantal verjaardagsstukken die volgende zomer in beperkte oplage worden uitgebracht, alles in discobalspiegeltjes. Gevolgd door een reusachtige print van een verjaardagstaart en een stoet van modellen, het team van MMM, een fanfare, en zilveren confetti. Wat ons betreft: de indrukwekkendste, radicaalste show van het seizoen.

Wat een verschil met de collectie van Dior door John Galliano, in een reusachtige tent in de Jardins des Tuileries. Galliano’s collectie had Tribal Chic als thema en keek, net als Raf Simons bij Jil Sander vorige week, naar Afrika. De jurkjes (veel blote benen en ditto armen) waren vanzelfsprekend knap gemaakt, in de duurste materialen. Maar met mode, of zelfs maar met de eenentwintigste eeuw, hadden ze niets te maken.

Jesse Brouns

Voor een uitgebreid fotoverslag:
www.knack.be/weekend/nl/mode/defiles/parijs/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content