Parijs: Luxe bij Chanel

Chanel zorgt altijd voor spektakel. Ook deze keer. Inès de la Fressange kreeg een gastrol.

De nieuwe collectie voor Chanel wordt altijd in het Grand Palais in Parijs geshowd en staat meestal garant voor spektakel. Maar deze keer was het extravagantie op grote schaal. De catwalk was getransformeerd in een (zwart/witte) Franse tuin met fonteinen waarrond een eindeloze rij modellen flaneerde. Onder hen de 53-jarige Inès de la Fressange.

Nu is het al een tijdje zo dat ontwerpers af en toe een voormalige ’top’ optrommelen, maar Inès en Chanel hebben toch een apart verhaal. Tijdens de jaren ’80 was de Française zes jaar lang exclusief verbonden aan Chanel. Lagerfeld had haar gekozen omdat ze erg leek op Coco Chanel. Ze was trouwens het eerste model met een exclusiviteitscontract en ook de eerste die echt een ster werd, lang voor Naomi, Claudia en Kate. Een dispuut maakte een eind aan de samenwerking, maar dinsdag bleek duidelijk dat de plooien zijn gladgestreken. De la Fressange wordt trouwens een van de gezichten van de volgende Chanel-campagne.

De zomercollectie die Lagerfeld voor 2011 heeft uitgetekend is prachtig, zonder het kitscherige element dat hij er soms aan toevoegt. Het uitzonderlijke vakmanschap van de stukken paste perfect bij de grandeur van de setting. De kledingstukken leunden zo dicht bij couture aan als prêt-à-porter maar kan. Ze oogden ook niet té zomers. De iconische zwart-wit combinatie en tweedstof domineerden, maar toch zagen we ook enkele pastelkleuren en lichtroze zijden jurken, bestikt met lapjes en licht veertjesborduursel. Sommige jurken en broeken gaven de indruk -zeer vakkundig- bewerkt te zijn door motten.

Komend zomerseizoen lijkt bij vele ontwerpers fleurig te worden. Chanel deed het op zijn manier en integreerde zijn huis-camelia op gelaagde chiffonjurken tot halverwege de kuit. De hele collectie straalde luxe en rijkdom uit, met gouden oorbellen, gevederde halssnoeren, gouden met juwelen bezette cocktailtasjes en houten platformschoenen.

Ann Heylens.

Bekijk alle defilés in Parijs op Catwalk Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content