Parijs: Lady Gaga is in the house

© reuters

Lady Gaga is een fenomeen, en dus kan haar verschijning op de catwalk voor Mugler worden beschouwd als het belangrijkste evenement van de Parijse modeweek.

18u25, Les Beaux-Arts de Paris.

De voorbije seizoenen toonde Gareth Pugh zijn nieuwe collecties steevast aan de hand van filmpjes. Dit keer kiest hij opnieuw voor een klassieke catwalkshow. Dat is goed nieuws. Die modefilmpjes zijn mooi om naar te kijken, maar ook erg vaag. Als werkinstrument ben je er weinig mee: je kunt alleen gissen naar de kleren.

De show is, wat ons betreft, een verrassing. Pugh blijkt veel beter dan verwacht. Zijn register is weliswaar beperkt: hij fantaseert garderobes voor superhelden, ergens tussen Star Wars en Jeanne d’Arc in scuba-gear.

De sfeer van de show is katholiek. De eerste zwartlederen uniformen zijn versierd met een kruis van gouden zips, en de jongens op de catwalk kunnen zo in een obscure secte (ze dragen capes en chiffon broeken die, als je even met je ogen knippert, van vloeibaar vuur lijken te zijn gemaakt).

Dat klinkt zwaar en serieus, maar Pugh slaagt er in om, ondanks de thematiek en de gebruikte materialen (leer dus, en gefaceteerde goudspiegeltjes), licht te blijven. Hij introduceert voor het eerst ook kleur, een fel elektrisch jaren tachtig blauw.

19u45 Couvent des Cordeliers.

Jun Takahashi van het Japanse label Undercover is terug van weggeweest. In Parijs tenminste, want hij bleef de voorbije seizoenen showen in Tokyo. Takahashi is verantwoordelijk voor een aantal van de meest memorabele shows en presentaties op de kalender.

De comeback is ingetogen, en sfeervol, op rood vasttapijt. Sinds Takahashi samenwerkt met Nike (hij ontwerpt een jogginglijn voor het merk) lijkt zijn werk losser, misschien minder geforceerd high fashion dan vroeger.

De collectie zit boordevol immens draagbare, op het eerste gezicht doodgewone kleren: boyfriend jeans, baseballjasjes met poezenprints, fantastische gestreepte marinetruien. Maar aan die gewone kleren is zo hard gewerkt dat ze buitengewoon zijn geworden. Onze favoriete show van de week, tot nog toe.

21u30, Gymnase Japy.

Nicola Formichetti showt zijn eerste damescollectie voor Mugler in de turnzaal van een middelbare school in het elfde arrondissement (we wonen om de hoek). Voor de ingang staat een menigte te dringen. Dat is enigszins logisch. Formichetti is als stilist deels verantwoordelijk voor het succes van Lady Gaga, en nu helpt zij hem op haar beurt met zijn debuut als écht ontwerper.

Formichetti’s mannencollectie voor Mugler, in januari, werd met gemengde gevoelens onthaald. En de damesshow? Die is in elk geval spectaculair. Het decor is gotisch (een onderhuidse trend in Parijs dit seizoen): een houten kathedraal, met pijlers als lapdancepalen. De verlichting is, allicht met opzet, discreet, en de modellen zigzaggen over het podium, zodat je de kleren amper te zien krijgt (we onthouden: doorkijkmaterialen, catsuits, Mugleriaanse schouders).

Lady Gaga, musical director van de show, verschijnt twee keer in het gebindte, met een lange blonde pruik, een sigaret, en rode spotlights: een geboren entertainer. Het is natuurlijk leuk om Gaga op enkele meter afstand voor je ogen te zien dansen. En de show, die is opgezet volgens de formule van een peepshow, mag gerust memorabel worden genoemd. Maar of dat genoeg is om van Mugler opnieuw een succesvol label te maken, valt nog af te wachten.

Jesse Brouns

Bekijk de defilés van de Parijse modeweek op Catwalk Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content