Parijs: Karl barst uit

Karl Lagerfeld presenteerde in een vulkanisch landschap een grungy collectie voor Chanel.

10u58, Grand Palais. Nadat Karl Lagerfeld twee of drie seizoenen geleden een reusachtige ijsschots naar Parijs liet slepen voor Chanel, heeft hij dit keer een vulkaan-moment. De reusachtige ruimte is getransformeerd in een IJslands landschap, met stoomwolken, zwarte keien (van piepschuim) en een eindeloze planken loopbrug, die als catwalk dient. Aan weerszijden is een enorme kubus geïnstalleerd, die voor de show begint naar beneden daalt en openklapt, zoals de loopbrug bij Viktor & Rolf eerder deze week. De kleren zijn opvallend zwart, mannelijk en gotisch. Lagerfelds meisjes lopen op stoere combats, wijde pantalons nonchalant erover, begeleid door The Cure op de geluidsband. We zien kanten jumpsuits, uitgerafelde tweedjasjes, en ook voor de avondgarderobe trekt Lagerfeld de grunge-look door. Chanel mikt met deze collectie duidelijk op een jonger publiek dat streetwear zonder gêne durft mixen met designermode.

12u10, Hôtel Crillon. Volgend seizoen maakt het label Paco Rabanne zijn grote comeback, onder creatieve leiding van Manish Arora. Intussen wordt al wat hype gecreëerd met een antieke handtas van Rabanne, le 69, die in verschillende versies wordt uitgevoerd (onder meer in galuchat vissenleder). Van punlgenede Judy Blame zijn er een aantal accessoires in beperkte oplage.

13u45, rue Charlot. ‘Ik hou enorm van insecten, als je van dichtbij kijkt zijn ze erg mooi. Ik kan er uren naar kijken.’ Claudia Schiffer toont in persoon de eerste collectie van haar eigen lijn, een joint venture met een Duitse kasjmierfabrikant. Het logo: een spinnetje. De kleren zijn uitermate draagbaar: truitjes, wollen sweatshirtjurken, gilets. Een mooi debuut.

17u30, Couvent des Cordeliers. Moncler laat het regenen en sneeuwen over de catwalk, voor de door Giambattista Valli ontworpen lijn Gamme Rouge. De show is dynamisch, maar minder opwindend dan wat het merk doet met zijn mannencollecties in Milaan. We zien tientallen variaties op winterjassen : van boswachtersmantels met schapenkraag tot discoduffelcoats.

18u05, Beaux-Arts de Paris. Net op tijd voor Schiatzy Chen, de enige Taiwanese ontwerpster op de Parijse kalender. De Aziatische invloeden van Chen zijn duidelijk, en verleidelijk. Elegant en misschien vaagweg oubollig, maar dan op een oprechte, doodeerlijke manier (geen cynisme hier, in tegenstelling tot bij veel Westerse luxemerken). Tot onze eigen verbazing: een van de aangenaamste shows van de week.

18u55, rue Visconti. Julien David, een Fransman die al enkele jaren in Tokyo verblijft en voordien gewerkt heeft voor Narciso Rodriguez en Yohji Yamamoto, showde vorig seizoen een capsulecollectie en heeft nu zijn eerste défilé, voor een klein-maar-invloedrijk publiek, zoals dat dan heet. De modellen dragen transparante maskers waarop abstracte gezichten zijn geschilderd. De kleren zijn ernstiger, op enkele wilde prints na. David is vooral handig met jassen (met, zoals elders dit seizoen, veel invloeden uit de mannengarderobe). Een verdienstelijk debuut, en dus een ontwerper om in de gaten te houden.

Jesse Brouns en Elke LahousseBekijk de volledige defilés in Parijs op Catwalk Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content