Parijs II: Belgen aan zet

In Parijs was het de beurt aan Olivier Theyskens, Bruno Pieters en A.F Vandervorst.

Voor Olivier Theyskens was het gisteren een bitterzoete dag. De gevierde ontwerper showde zijn laatste collectie voor Nina Ricci. Onder voorbehoud, weliswaar: Puig, de Spaanse parfumgigant die eigenaar is van Ricci, heeft zijn ontslag nog altijd niet bevestigd. De Belgische pers was voltallig niet-uitgenodigd op de show.

Blijkbaar blijft Theyskens geobsedeerd door sprookjesachtige, Tim Burtoneske jurken en boetseerde hij er dit seizoen spectaculaire platformschoenen bij. Theyskens zou werken aan zijn comeback als zelfstandig ontwerper. Misschien is dat goed nieuws.

Gisteren verrees ook het huis Rochas, eigendom van Procter & Gamble, waar Theyskens eerder al aan de deur werd gezet (de lijn werd in 2006 opgeheven). De comeback wordt begeleid door de Italiaanse ontwerper Marco Zanini, die eerder aan de slag was bij Versace en Halston. Zanini gaf in de galerie Yvon Lambert zelf een rondleiding van zijn collectie aan journalisten. Ik was niet onder de indruk: de kleren zijn beeldschoon, maar ze zijn tegelijk ontzettend oubollig. Ik waande me in een modemuseum, op de afdeling Rijke Lombardische moeders, 1948-1956. Laten we vooruit kijken.

We zagen gisteren ook uitstekende shows van Bruno Pieters en A.F. Vandevorst. Pieters blijft onder de invloed van de belangrijkste, nog levende ontwerper van de twintigste eeuw, Pierre Cardin, met een donkere, fonkelende wintercollectie die in de lijn ligt van wat hij deze zomer al brengt ? in twee woorden samengevat: gefaceteerde tailoring. Van vorig seizoen heeft Pieters zijn opvallende kubusmouwtjes bewaard (soms gecombineerd met strenge strik in T-vorm), en een doorgedreven passie voor zwart, al dan niet glanzend (en afgewisseld met koper en een half onzichtbare, uitgeveegde tartan). De rokjes zijn, ook als vanouds, ultrakort en worden gedragen met zwarte collants.

Na enkele meer freewheelende seizoenen keerden A.F. Vandevorst gisterenavond terug naar hun roots, met militaire jassen in een khaki soort vilt, truien in konijnenbont, en wikkeljassen in een stof die je eerder in een kazerne verwacht (over een slapende commandant, bijvoorbeeld). Enorme tassen, ook al militair geƃĀÆnspireerd, waren als halfrokken om de modellen gewisseld. Bij onze favoriete stukken: hemden met ultrabrede waaiervormige mouwen, en een reeks zijden tenues met pied-de-pouleprint. Een voorlopig hoogtepunt op de Parijse kalender.

Jesse Brouns.

Voor het volledige fotoverslag van de modeweek in Parijs klik hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content