Parijs I: Nieuwe Werkelijkheid

Het internationale modecircus is neergestreken in Parijs.

Het internationale modecircus is intussen neergestreken in Parijs, voor maar liefst negen dagen shows, presentaties en feestjes.

De modeweek begon gisterenmiddag met shows van een aantal relatief kleine ontwerpers en merken, zoals Corinne Cobson, Anne Valérie Hash, Estrella Archs of nog Dévastée. De eerste belangrijke afspraak was met Kris Van Assche, die voor de tweede keer zijn damescollectie liet defileren.

Het vakblad Women’s Wear Daily publiceerde eerder deze week een enquete over besparingen in de luxemode. De Louis Vuittons van de wereld vervangen dure bloemstukken door planten in hun winkels (scoop: de orchidee is aan een comeback toe). Wat de modeweken betreft wordt er voortaan minder geïnvesteerd in verlichting en calligrafie. Handgeschreven uitnodigingen worden zeldzamer, een blijk van échte luxe.

De show van Van Assche, met regisseur Zoe Cassevetes op de front row, was een toonbeeld van Nieuwe Werkelijkheid. De Belgische ontwerper huurde geen dure zaal maar gebruikte zijn eigen hoofdkwartier (net als vorige keer) en hij werkte met een beperkt aantal mannequins. Van Assche begon zijn indrukwekkend parcours als mannenontwerper, maar ik vind hem overtuigender voor vrouwen. De wintercollectie borduurt verder op het gitzwarte, ietwat Moorse thema van deze zomer, met lange zijden robes (gedragen met veredelde, drieledige tubehalssnoeren of losse kappen) en een aantal stukken in mysterieus vilt, waaronder een adembenemende trench, het succesnummer van de collectie.

Op de kalender werd Van Assche gevolgd door Gareth Pugh, de Britse ontwerper van wie al weken wordt gefluisterd (en soms geroepen) dat hij Van Assche straks opvolgt bij Dior Homme. Misschien zat Antoine Arnault ? de zoon van Dior-baas Bernard Arnault ? bij Van Assche in de zaal om die geruchten de kop in te drukken. Maar waarom zat dochter Delphine dan tijdens de mannenweek in januari bij Pugh op de eerste rij?

Anyway, Pugh koos òòk voor een betaalbare presentatie: een videoprojectie van een obscuur filmpje waarin model Natasja Vojnovic danspasjes opvoerde. Van de kleren was al bij al weinig te zien, maar het ziet er naar uit dat Pugh zijn eigen stijl heeft gevonden: grafisch en dramatisch: hij is de Viktor & Rolf van het moment.

Het duo Peachoo + Krejberg showde een collectie die duidelijk volgde in de voetsporen van Ann Demeulemeester, en er soms iets aan toevoegde ? hilarische, maar al bij al verleidelijke yeti-mantels in de stijl van Martin Margiela, bijvoorbeeld. Mja.

Vandaag staan onder meer Balmain, Bruno Pieters, Rick Owens, Nina Ricci en A.F. Vandevorst op de kalender.

Jesse Brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content