Parijs: Hermès op jacht

© catwalkpictures

Het debuut van Christophe Lemaire voor Hermès bleek een aangename verrassing. Olympia Le-Tan kaapte de prijs weg voor leukste cocktailfeestje van de week.

13u, Tennis Club de Paris.
Met Phoebe Philo heeft luxegroep LVMH dan toch één ontwerper die, voorlopig, niets fout kan doen. Céline is, sinds Philo daar de teugels in handen heeft, het meest gelauwerde label op titanenniveau.

Haar stijl past precies voor het moment. Sober, ingetogen. Discrete luxe, voor zover luxe echt discreet kan zijn. Céline is bijna vervelend, en in de context van de mode op dit moment is dat bijna een compliment.

14u25. Rustpauze, in volle zon, op het dakterras van het Théâtre du Châtelet, waar Delvaux en Véronique Branquinho een reeks nieuwe tassen voorstellen. Meer daarover in ons showroomverslag, elders op de site.

15u, Monnaie de Paris.
Wie is Steffie Christiaens en waarom krijgt ze onmiddellijk een uitstekende plek op de kalender van de Parijse modeweek? De jonge Nederlandse ontwerpster werkte onder meer bij Balenciaga en heeft zeker talent.

Haar stijl kan, tot op zekere hoogte, worden vergeleken met die van haar landgenote Iris Van Herpen. Ze ontwerpt sierlijke jasjes. Maar wie zit nog te wachten op overdreven, met ijzerdraad gecreëerde volumes?

16u, Hermès, linkeroever.
Chaos en hysterie voor het nieuwe vlaggenschip van Hermès, waar de eerste collectie wordt voorgesteld van Christophe Lemaire, die Jean-Paul Gaultier opvolgt. Gaultier, die nooit het woord subtiel heeft opgezocht in zijn woordenboek, kon nooit echt overtuigen bij Hermès. Zijn collecties waren niet sereen genoeg voor het label, dat chic is in een wereld waar oppervlakkige luxe de standaard is.

Lemaire komt van bij Lacoste, waar hij op zijn beurt verkeerd gecast leek. Zijn debuut voor Hermès ligt veel meer in het verlengde van zijn eigen werk. De collectie opent met een aantal witte silhouetten (tabula rasa) en wordt stilaan warmer om uiteindelijk Hermès-oranje te worden.

De invloeden zijn hoofdzakelijk Aziatisch (de muziek wordt verzorgd door een speciaal overgevlogen Chinese sitarspeler), met hier en daar een Arabische djellabah. En eerder dan naar de paardensport speelt Lemaire, heel lichtjes, met de codes van de jacht (misschien een referentie naar de jacht die momenteel op aandelen van Hermès wordt gemaakt, met name door Dior-eigenaar LVMH).

Er loopt een Diana mee met pijl en boog, en een meisje met een valk op haar elleboog. Hier en daar doet Hermès 2012 denken aan het werk van coole eightieslegende Anne Marie Beretta. Een aangename verrassing.

17u55, avenue Foch.
De collectie van John Galliano krijgt in extremis toch een mini-défilé in de salons van een herenhuis langs de opulentste laan van Parijs (waar Miu Miu voorheen altijd showde). Benieuwd of het label het drama van deze week overleeft.

18u50, Lycée Carnot.
Antonio Marras van Kenzo zocht inspiratie in Mexico, met dodenmaskers, Mariachiprints, en veel erwtensoepkleuren.

21u20, Shakespeare & Company. Olympia Le-Tan geeft afspraak in de legendarische Amerikaanse boekenwinkel in de schaduw van Notre Dame voor haar nieuwe levering handtassen en minaudières, Housewive’s Choice. Bij de gasten van het feestje waar ze zelf een schort om heeft, zien we Dior-juwelenontwerpster Victoire de Castellane en actrice Arielle Dombasle.

De tassen van Le-Tan zijn geborduurde versies van oude boekomslagen, dus dat decor is perfect gekozen. In een kamertje op de eerste verdieping projecteert Le-Tan een korte animatiefilm, Mourir auprès de toi, die ze samen met Spike Jonze en Simon Cahn heeft gemaakt. Het leukste cocktailfeestje van de week.

Jesse Brouns Bekijk de defilés op Catwalk Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content