Parijs: eenmaal, andermaal: Haider Ackermann triomfeert opnieuw

Een zoveelste triomf voor Haider Ackermann, van wie de naam dezer dagen opvallend vaak wordt genoemd als er weer eens wordt gespeculeerd over opvolgers bij de grote huizen, van Dior tot Chanel.

Zaterdag, 10u30, Palais de Tokyo. Een zoveelste triomf voor Haider Ackermann, van wie de naam dezer dagen opvallend vaak wordt genoemd als er weer eens wordt gespeculeerd over opvolgers bij de grote huizen, van Dior tot Chanel. Ackermann heeft zijn eigen stijl al enkele seizoenen helemaal onder de knie. Geen grote verrassingen dus, maar andermaal een perfect uitgekiende, coherente collectie. De kleurencombinaties zijn verrukkelijk chic en passen in het verhaal dat ook onder anderen Frida Giannini bij Gucci vertelt dit seizoen: groen en blauw, wijnrood, zwart en wit, soms versierd met rosé steentjes.

11u30, Hotel Westin, rue de Castiglione. Tsumori Chisato heeft, net als een Ackermann, een onmiddellijk herkenbare stijl. Ze vierde vorig jaar de twintigste verjaardag van haar label, maar blijft erin slagen jonge en speelse collecties te maken. Dit keer met veel breiwerk dat enigszins aanleunt bij Sonia Rykiel (de truien) en Missoni (de sokken), maar ook met lichter werk, en hier en daar een sterretje. Magic in the air. En een beetje Yoko Ono, met een cover van haar fantastische nummer Yang Yang op de soundtrack.

12u25, Hotel Westin. In de zaal naast Tsumori Chisato showt Lie Sang Bong, een Zuid-Koreaanse ontwerper. Hij staat al jaren op de kalender van de Parijse modeweek, maar kan ons niet echt overtuigen. Zijn tenues in grijs, beige en bruin lijken perfect geschikt voor Aziatische dames van middelbare leeftijd, maar zijn niet echt relevant in Parijse context.

14u15, Espace Ephémère, Jardin des Tuileries. Aan het begin van catwalk bij Viktor & Rolf wordt de poort van een versterkte burcht neergelaten, waarna een stoet ridders met bloedrode gezichten ter inquisitie trekt. Hun gewaden zijn zwart, met zilveren en rode accenten en ridderdecoraties (A.F. Vandevorst door Nederlandse bril). Battle for the sun, is de titel van de collectie, door Viktor & Rolf als een gevecht voor ‘creativiteit en schoonheid’ en ‘een kruistocht om hun passion for fashion’ uit te dragen. Na de finale verschenen de ontwerpers in de deurholte, waarna de poort traag weer naar boven werd gehesen, bye bye Viktor & Rolf.

14u30, Palais de Tokyo. De zomercollectie van Cedric Charlier voor Cacharel behoorde tot onze absolute favorieten. Voor de wintercollectie krijgen we eerst een veelvoud van variaries op een en dezelfde print te zien (conform de traditie van het huis). We verkiezen de meer minimalistische silhouetten uit het midden van de show in licht pistache, vanille en huidskleur. Een bijzondere vermelding, ten slotte, voor de laarsjes met hoge houten hakken, bij Charlier altijd het vertrekpunt voor zijn collecties.

15u30, Palais de Tokyo. Na de show van Cacharel in de kelder van het centrum voor hedendaagse kunst worden we boven verwacht voor twee collecties van Véronique Leroy: haar tweede samenwerking met Myriam Ullens voor het merk MUS (een bijzonder geraffineerde resortlijn, met vooral breigoed, die wordt gepresenteerd door modellen en de zakenvrouw zelf achter vitrines zonder glas), en haar eigen label (zoals elders dit seizoen veel materiaalcombinaties, lakrokken en dito mouwen, jurken en jassen in gekookte wol, en geperforeerde bloemetjesprints). De Luikse Leroy blijft na meer dan twintig jaar in Parijs een van de belangrijkste relatief onbekende ontwerpers: jammer toch. Mooie soundtrack ook, met Lindberg, een klassieke ballade van de Canadees Robert Charlebois en Louise Forestier uit 1968.

16u30, Pavillon Concorde. Bij Sonia Rykiel staan sporthekken op de catwalk en felle spots, als in een basebalstadion. De show opent, net als bij Viktor & Rolf, met rode en zwarte silhouetten, die een beetje aan Rusland doen denken. Daarna volgen broeken en mantels met Schotse dekentjesprint, Edingburgh-hoeden, en een reeks tweed patchwork, waarmee de collectie een Angelsaksisch tintje krijgt. Team Rykiel heeft goed gekeken naar de platte herenschoenen die Miuccia Prada deze zomer in haar etalages heeft geëtaleerd, en eindigt de voorstelling met een reeks gestreepte jurken en rode avondpyjama’s.

Jesse Brouns en Elke Lahousse

Bekijk alle defilés op Catwalk Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content