Parijs: Een Coco Chanel voor vandaag

Chitose Abe van het Japanse Sacai showt voor het eerst in Parijs.

11u10, Hotel d’Evreux, Place Vendôme. Chitose Abe van het Japanse Sacai showt voor het eerst in Parijs: vier mini-defilés, in een cirkel, voor intieme kring. Haar mannencollectie behoorde in januari al tot onze absolute favorieten, en de dameslijn mag er ook wezen. Opvallend veel breigoed, al dan niet gecombineerd met lingeriekant, bont en geschoren schaap. Ook veel referenties naar sportswear (eigenlijk net zoals bij Undercover, dat andere interessante Japanse label op de Parijse kalender). Sportswear, vrouwelijke elegantie en een absoluut hedendaags silhouet: misschien is ontwerpster Abe wel een Coco Chanel voor vandaag.

12u23, Parking Turenne. Manish Arora, de enige Indiër in Parijs, ontwerpt vanaf volgend seizoen Paco Rabanne. Zijn eigen collectie wordt ingeleid door een bebaarde goochelaar, die achter een rookwolk een model in een kooi tevoorschijn tovert. Met luid applaus, van onder anderen Kanye West op de front row. Manish Arora, die niet vies is van kitsch, liet zich inspireren door de magische poppen van de in Berlijn gebaseerde artieste Amrie Hoffstater, met wie hij ook de prints ontwikkelde. Dat op zich al wilde drukwerk gaat gecombineerd met het handgemaakte borduurwerk van Arora. De visuele overdaad kan in zekere zin worden vergeleken met wat Dries Van Noten gisteren over de catwalk stuurde. Maar waar Van Noten met behulp van kitsch-ingrediënten iets verhevens maakte, blijft de mode van Arora anecdotisch (benieuwd of Indische modeliefhebbers daar hetzelfde over denken). De schoenen zijn van Nicholas Kirkwood en Pollini, en Christophe Coppens ontwierp een aantal accessoires.

13u45. Couvent des Cordeliers. Ann Demeulemeester is in topvorm. De showt opent met het soort zwarte looks dat we van haar gewend zijn: zwartlederen gesublimeerde bikerpakken, versierd met ritsen, heel veel pluimpjes (onder meer gehecht aan kogelhouders: give peace a chance) en Indiaanse kraaltjes. De muziek is van Satie en Tsjaikovski (inclusief gebroken spiegel geluid, zie Black Swan). Halverwege de show stuurt Demeulemeester meisjes in harige pakken van geitenhaar over de catwalk. Dat klinkt wild (‘Nogal dierlijk’, fluistert Suzy Menkes ons in het oor), maar in de praktijk zien de tenues er geweldig uit.

14u55, rue du Perche. Hussein Chalayan showt sinds twee seizoenen niet meer in Parijs. Hij regisseerde dit keer zelf een filmpje, dat hij in zijn showroom projecteert. Het filmpje duurt negentien minuten, een eeuwigheid in modetijd. Vooral omdat er niets in gebeurt, tenzij in de apotheose, waar een model in en uit een jurk op wieltjes stapt, waarna de jurk wegrolt in een rookwolk. De collectie zelf is Japans getint en uitstekend. Bijzonder sober voor Chalayan, met elegante pakken, marineblauwe wollen jurken, en brede broeken. Deze zomer loopt in Parijs een overzichtstentoonstelling van de ontwerper.

17u35, rue de Castiglione. De eigenaar van Chine begint een nieuw hoofdstuk. De veertien winkels van het merk, en de labels in de kleren die er worden verkocht, dragen voortaan zijn naam, Luc Duchêne. De collectie wordt weliswaar nog ontworpen door Tim Van Steenbergen, maar focust voortaan op klassiekers (little black dresses, mantelpakjes, Jackie Kennedy-looks en dies meer).

18u, Palais Royal. Joyce, de luxeboetiek uit Hong Kong, viert zijn veertigste verjaardag in de eigen galerie, met enkele historische stukken van ontwerpers met wie Joyce heeft samengewerkt.

18u25, Palais de Tokyo. De Duitse ontwerper Lutz showt een collectie onder de titel Jeanne d’Arc from Mars. Doorheen het hele defilé worden vederlichte stoffen en kleuren (zijde en zonnegeel) gemixt met zware materialen (wol, kasjmier, leer). Capes en schapenwol zijn twee trends die we elders deze week al regelmatig zagen.

19u30. Les Beaux-Arts, quai Malaquais. Een jachttafereel bij A.F. Vandevorst. De show opent met trompetgeschal en officiersmantels. Het duo experimenteert met origami uit krantenknipsels, breigoed gemixt met zijden tops en jurken, vossenstaarten, touwen, plissé soleil. Af en toe moeten we denken aan Hermès, vooral wanneer het duo enkele silhouetten in oranje en chocoladebruine tinten dipt.

20u45, Jardin des Tuileries. Peter Copping van Nina Ricci speelt voor een volle zaal. Portrait of A Lady heet de collectie, waarvoor de Australiër zich heeft laten inspireren door artiesten van vroeger en nu (Vanessa Beecroft, John Currin, Marlène Dumas, John Singer Sargent, Ingres). Nina Ricci lijdt aan hetzelfde euvel als Rochas: prachtige kleren (lingerie- en korset-elementen, gendarmetruien, vloeiende jurken), daar niet van, maar toch wat oubollig om in 2011 echt relevant te kunnen worden genoemd. Tenzij op rode lopers en in de party pages van de glossy periodieke pers.

Jesse Brouns en Elke Lahousse

Bekijk alle defilés in Parijs op Catwalk Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content