Parijs: Dior-show in sfeer van staatsbegrafenis

© reuters

De sfeer voor de poort van het Musee Rodin in Parijs, waar vrijdagnamiddag de show van Dior plaatsheeft, is die van een staatsbegrafenis.

De sfeer voor de poort van het Musee Rodin in Parijs, waar vrijdagnamiddag de show van Dior plaatsheeft, is die van een staatsbegrafenis: honderden nieuwsgierigen, bataljons fotografen, een vloot zwarte limousines met verduisterde ramen. En tegelijk hangt over rue de Varenne een serene stilte, alsof iedereen de adem inhoudt.
Binnenraken is niet gemakkelijk: door de massa, voorbij drie controleposten, door de museumtuin, langs een galerij beeldhouwwerken van Rodin bewaakt door een rij suppoosten in uniform, tot in een voor de gelegenheid opgestelde, reusachtige tent.

In mineurHet is een show op grote schaal, maar in mineur. Dior dient voorzichtig te zijn. Het huis kan zich niet nog meer schandaal veroorloven. Zeker sinds gisteren bekend werd dat Christophe Decarnin, de ontwerper van Balmain, in een psychiatrische instelling verblijft of, al naargelang de bron, heeft verbleven. Misschien is een ontwerper als Galliano niet zozeer een boeman, maar wel een slachtoffer (weliswaar met vuile mond), bezweken onder de druk van de modemachine.

‘Petites mains’Voor de show begint, verschijnt Dior-baas Sydney Toledano aan het eind van de catwalk. In een lange speech legt hij nogmaals de nadruk op de waarden van het huis. “Dior heeft een buitengewoon parcours gekend. Wat ons nu overkomt is een beproeving, en het feit dat Dior geassocieerd wordt met ontolerabele uitspraken doet ons zeer. Er is geen excuus voor dat soort woorden. Dat de woorden zijn uitgesproken door ‘iemand wie we gerespecteerd hebben voor zijn talent’ – let op de verleden tijd – doet extra pijn”. “De waarden van Dior zijn intact gebleven, en worden gedragen door de teams en de ateliers van Dior. Het hart van het huis, dat hart dat klopt en dat men niet ziet, dat zijn de equipes, de taliers, de petites mains“. De petites mains, besluit Toledano, hebben een gebroken hart. ‘Wat u nu gaat zien is het resultaat van hun immense werk.’ En met die woorden wordt Galliano na vijftien jaar trouwe dienst ten grave gedragen.

Engelse romantiekDe show opent met een meisje in een grote cape. De collectie is ingegeven door dandyisme en Engelse romantische dichters, genre Keats of Lord Byron. Naast de capes zijn er maxi-mantels, knickerbockers en zogeheten Dior Mitzah tees, naar Mitzah Bricard, de muze van wijlen Christian Dior. De eerste helft van de show is zwaar en winters, met inktzwart kasjmier en fluweel. De tweede helft neigt naar het boudoir, met lichtergekleurde chiffons en organza. Geen hoogtepunt in de geschiedenis van Dior, en het oeuvre van Galliano, maar zeker ook geen dieptepunt. Een goede middenmotor.

Een show van Dior zonder finale met Galliano? Het huis heeft nog iets sterkers gevonden, al is het ook een beetje pathetisch: een in witte stofjassen gehulde vertegenwoordiging van de petites mains. Gevolgd door uitzinnig applaus, waarna de modeprocessie in omgekeerde richting kon beginnen.

Wie wordt de opvolger? Intussen lijkt LVMH, de luxegroep waarvan Christian Dior een onderdeel is, nog op zoek naar een opvolger. Riccardo Tisci, nu bij Givenchy, wordt het vaakst genoemd (en zou de favoriet zijn van Delphine Arnault, de dochter van ceo Bernard Arnault). Maar ook Haider Ackermann en Alber Elbaz zouden nog in de running zijn (Ackermann werd eerder al door Karl Lagerfeld genoemd als zijn ideale opvolger bij Chanel). Er is haast bij: Dior is een machine die zonder de olie van een creatief leider snel dreigt stil te vallen. Anderzijds zou Dior om contractuele redenen pas officieel een nieuwe artistiek directeur kunnen aanduiden als het ontslag van Galliano volledig geregeld is. En dat, vermoedt het Amerikaanse vakblad Women’s Wear Daily deze ochtend, kan nog wel even duren.

Galliano zou zich eerder deze week in een ontwenningskliniek in Arizona laten hebben opnemen.

Jesse BrounsBekijk alle defilés in Parijs op Catwalk Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content