Parijs: Dior in vorm

9u30, Le Trianon, boulevard de Rochechouart.Maison Martin Margiela is nog zo’n huis dat door zijn eigenaars vakkundig van zijn ziel is beroofd: als een prachtig oud herenhuis waarin plastic ramen zijn gestopt, en valse plafonds. De collectie wordt voorgesteld middels een op groot scherm geprojecteerd filmpje. Het meest bijzondere stuk is een hybride van Kway en regenmantel. De kleren zijn niet zozeer banaal als conventioneel. Wat toch jammer is voor een merk dat ooit de avantgarde verpersoonlijkte.

11u, Lycee Carnot, boulevard Malesherbes.Kenzo kijkt naar Hawaii, Palm Springs en de Riviera in de sixties. De foto’s van Slim Aarons. “Een vrolijke periode”, preciseert het communique op onze stoel, “toen mode voor het eerst niet meer over kleren ging, maar een way of life werd. Een instrument. Een waarde. Packaging voor mensen.” De show is vrolijk en pretentieloos, met instapklare versies van alle grote trends van het moment (blauw, Hawaiiaanse prints, surfertenues).

12u, rue de Turbigo. Halte in de showroom van het Japanse merk Sacai. Bomberjackets in superlichte technische stof, gebreide cardigans, felgekleurde met paljetten versierde shorts. Wat ons betreft is er op dit moment niemand die betere mannenmode maakt.

13u, Couvent des Cordeliers.Ann Demeulemeester heeft een met zand bestrooide catwalk en de muziek is van Nico, onder meer uit haar plaat Desertshore. Patti Smith zit in de zaal. Is dit het woestijnmoment van Demeulemeester? Het is in elk geval een mooie, lichte show, met militaire en formele elementen, discrete pareltjes en borduursels. Toch een opluchting na de Galliano’s en de Margiela’s van de voorbije uren: dit is mode waar nog een ziel inzit, meer dan gewoon een formule.

14u, Espace Mercedes-Benz, avenue des Champs-Elysées. Een vrouwelijke bodybuilder bij Bernhard Willhelm, die voor het eerst sinds seizoenen nog eens een echte show geeft. Maar zijn moment lijkt, hopelijk voorlopig, voorbij.

15u, Tennis Club de Paris. Kris Van Assche showt Dior op dezelfde locatie als Céline tijdens de vrouwenmodeweek, en er zijn nog wel meer overeenkomsten met dat merk (erg chique hemden in bruin leer, bijvoorbeeld). Van Assche maakt bij Dior al jaren het soort mode waarvoor Phoebe Philo zo wordt geprezen: ingehouden, volwassen, raffinement zonder franjes. Dior is nu definitief verlost van de schaduw van Hedi Slimane, en deze uitstekende show mag wat ons betreft worden beschouwd als de beste onder het bewind van Van Assche.

17u, place de la Madeleine.Cerruti is vorig jaar overgenomen door een Chinese textielgigant, en die wil het merk meer richtinggevend maken. De collectie wordt voor de tweede keer ontworpen door Sachiko Okada en Aaron Sharif van het Londense Blaak, onder leiding van artistiek directeur Zoran Bosanac. Dat zijn veel mensen voor een fijne, maar toch eerder middelmatige, mode. De collectie staat in het teken van de zee, met marinetouwprints en heel veel blauw.

Jesse Brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content