Parijs: De sterke comeback van Josephus Thimister

© catwalkpictures

Op de eerste dag van de Parijse modeweek komen – zoals de traditie het wil – de iets minder bekende ontwerpers aan bod. Nederlander Josephus Thimister overschaduwt met doordachte materiaalkeuzes en bewerkingen de gehypte ontwerper Hakaan.

18u10, Hôtel Ritz, Place Vendôme.
Het overdekte zwembad van het hotel aan place Vendôme is de perfecte locatie om de modeweek te beginnen. De Turkse ontwerper Hakaan showt voor de tweede keer op de Parijse kalender. Vorig jaar won hij de prestigieuze Andam-prijs, en daarmee de fondsen voor een show van formaat.

Hakaan heeft een troef, en dat is zijn goedgevuld adressenboekje. Hij heeft ook dit seizoen een indrukwekkend aantal topmodellen in zijn cabine (Mariacarla Boscono, Karolina Kurkova, Freja Beha Erichsen), en ook in de zaal zitten opvallend veel celebrities: Béatrice Dalle, Ludivine Sagnier, Vahina Giocante, Eugénie Niarchos, en Daphne Guinness, de laatste in imposant rood schoeisel.

En de kleren op de catwalk? Veel eveningwear en minirokjes, enkele grijze mannenpakken (al dan niet in één stuk) en enkele leren jekkers (als jasjes of mantels). Hakaan is allicht een capabel ontwerper, maar de hype rond zijn persoon is overroepen.

19u22, Palais de Tokyo.
Ook Nicolas Andreas Taralis heeft het warm water niet uitgevonden (dat heeft, in zijn geval, Ann Demeulemeester voor hem gedaan). De Griekse ontwerper, die nog aan het hoofd van Cerruti heeft gestaan, maakt het soort gotische mode dat in de jaren negentig erg populair was – met veel talent.

De show opent met doorzichtig witte, lange Victorianse hemden over skinny rijgbroeken. Het gros van de collectie wordt gedomineerd door zwart en gesublimeerde bloedvlekken, alsof de modellen pas een gore roofmoord hebben begaan, of eventueel zelf uit het rijk der doden zijn opgestaan.

De muziek is funerair, en tijdens de finale worden de modellen enkel met groene spotlampen verlicht: mortuarium chic.

20u35, Grand Palais.
Josephus Thimister is een van die ontwerpers boordevol talent die er maar niet in slagen echt door te breken. Thimister, een Nederlander die is opgeleid aan de Academie van Antwerpen en vijf jaar Balenciaga heeft geleid (voor Nicolas Ghesquière daar aan de slag ging), zag in zijn carrière al verschillende comebacks mislukken. Misschien is deze nieuwe poging de juiste.

Thimister heeft zich geassocieerd met Bvba 32, de Belgische groep achter Ann Demeulemeester en Haider Ackermann. De wintercollectie, voor mannen en vrouwen, staat in het teken van engelen, met veel capes.

De overheersende kleur is, net als bij Hakaan en Taralis, zwart. Maar deze collectie is overtuigender, zij het niet noodzakelijk gemakkelijker draagbaar, dan beide andere, met doordachte materiaalkeuzes en bewerkingen (nylon met reliëfdruk, gecraqueleerde verf op katoen, schapenvel waaraan is geprutst), en sensationele couturevormen, vaak oversized. De mannensilhouetten zijn minder overtuigend.

Thimister kan iets, misschien moet hij maar naar Dior.

Jesse Brouns

Bekijk de defilés in Parijs op Catwalk Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content