Parijs: Chic volgens YSL

© catwalkpictures

Ontwerper Stefano Pilati zet voor Yves Saint Laurent de meest geraffineerde show van dit seizoen neer.

11u25.

Bij Ungaro doet de Brit Giles Deacon zijn tweede poging om het label nieuw leven in te blazen. Emanuel Ungaro zou ooit gezegd hebben dat hij als ontwerper eerder minaressen kleedde dan echtgenotes, en dat is het vertrekpunt voor een eerder seksueel georiënteerde collectie.

12u, Place de la Concorde. Véronique Leroy is een bezig bijtje. Naast haar eigen collectie en de samenwerking met Mus, tekent de Luikse ook al meerdere seizoenen voor Léonard. Voor volgende winter brengt ze vrouwelijke lange jurken die ze combineert met het DNA van Léonard : prints dus, dit seizoen pioenen en geometrische indiaans aandoende dessins, die ze afwerkt met leren en fluwelen zoom.

17u20, Maison de la Chimie.

De show van Commuun begint, give or take 20 minuten, precies op tijd. En daardoor missen we bijna de eerste silhouetten, zwarte jasjes over witte rokken, een bichroom beeld in een veelvoud van materialen.

Commuun is een Japans duo dat al enkele jaren opereert vanuit de Parijse voorstad Montreuil, met voorzichtig succes. De wintercollectie is minder etherisch dan we van hen gewoon zijn geworden, maar blijft mooi meisjesachtig.

Interessante streepeffecten met transparante lijnen, veredelde trainingpakken, truitjes met elastiekboord onderaan, en de mooiste regenjassen die we dit seizoen gezien hebben. Ergens tussen de sporty elegantie van een Céline en het krokante hedendaagse van een Sacai.

18u42, Palais de Tokyo.

Vanessa Bruno behoort samen met Isabel Marant tot een generatie Parijse ontwerpers die populair zijn bij echte vrouwen (dus niet alleen actrices met rodeloperpotentieel, zoals bij sommige gevestigde huizen het geval is). Ze heeft dan ook de vinger aan de pols als het gaat over draagbare en toch begerenswaardige mode.

Een romantische neo-folk collectie, met oversized katoenen boerinnenhemden met broderie anglaise, gecombineerd met lurex tops, fluwelen seventiesbroeken, comfortabel breiwerk, en sjaals en schouderstukken in bont (waarin felgekleurde wol is verwerkt).

19u30, Hotel Solomon de Rotschild.

Het vertrek van Stefano Pilati, de ontwerper van Yves Saint Laurent, is de voorbije maanden verschillende keren aan- en afgekondigd door de roddelpers. Voorlopig blijft de man, en afgaand op zijn sensationele wintercollectie zal dat nog wel even duren.

De show is de meest geraffineerde die we dit seizoen gezien hebben (vergulde stoelen, salonsfeer, de geur van Opium in de lucht). Pilati heeft meer dan tevoren geput uit het erfgoed van Yves Saint Laurent, van 1962 tot de late jaren zeventig. Van een eerder mannelijke garderobe — perfect gesneden jasjes in Prins-van-Wales en pied-de-coq, gaat het naar een geheel witte discofinale, met prinses Leila-jurken en oogverblindende smokings. Chic!

22u, L’Olympia.

De vijftiende verjaardag van Paul & Joe wordt gevierd in de meest legendarische concertzaal van Parijs. Met een exclusief optreden van Jamiroquai, en een vrolijke show met jaren zeventig motief. Zijdechiffon, fluweel en bloemetjesprints voor de meisjes, strakke pakken in ribfluweel en felle kleuren voor de jongens.

Jesse Brouns en Elke Lahousse Bekijk de défiles op Catwalk Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content