Parijs: B-boys in rokjes

18u, Centre Pompidou. Givenchy is op dit moment het merk met het grootste celebrity appeal: de Versace van de jaren tweeduizendtien. R&B-sterren zijn er gek op, en dat geldt ook voor fashionista’s: een fortuinlijke combinatie.

De zomercollectie van Riccardo Tisci voor het merk is even exuberant als de glorieperiode van Versace. De ontwerper werkt hoofdzakelijk met een opzichtige (afzichtige?) print van de Strelitzia-plant (soms digitaal gemanipuleerd tot iets wat op een sprinkhaan lijkt). Er blijft geen spoor van het zwart waarmee Tisci zijn naam heeft gemaakt. Alles is wit, of groen. Het is, zo snel gezien vanuit de zaal, een spuuglelijke collectie, maar ze werkt wel, en de show hoort zeker tot de beste van het seizoen.

Tisci stopt op de catwalk B-boys en andere stoere jongemannen in rokjes, met of zonder plooien. Als een merk daar op dit moment in kan slagen, is het Givenchy. Toch benieuwd of Usher en Kanye West, beide frontrow, binnenkort gerokt door hun video’s lopen. In afwachting: een legendarische show, nog versterkt door de muziek van Technotronic.

20u, Hotel Solomon Rotschild. Het is de eerste show van het merk John Galliano zonder de man John Galliano, die in de lente uit zijn eigen huis is verwijderd door de eigenaars, luxegroep LVMH (nadat hij enkele weken eerder al ontslagen was bij Dior). Er lag altijd een kloof tussen de geniale shows van Galliano en de kleren die je later in de winkels vond. Die kleren zijn ongeveer dezelfde gebleven (Galliano is, net als bijvoorbeeld Gaultier, in zijn tijd blijven stilstaan). Maar de ziel is eruit.

De show is triest en banaal, en niets klopt nog: een travestie van alles waar Galliano ooit voor stond. Na de show komt een onbekende grijzaard op de catwalk zwaaien. Dat is Bill Gaytten, lang de rechterhand van Galliano, en sinds dit weekend officieel de ontwerper van het merk. Misschien brengt hij het er volgend seizoen beter van af.

Jesse Brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content