Oscar de la Renta overleden

© Reuters

Modeontwerper Oscar de la Renta is op 82-jarige leeftijd overleden aan kanker. Dat heeft zijn echtgenote Annette de la Renta bevestigd.

Oscar de la Renta werd beschouwd als een van de grootste couturiers ter wereld. Acht jaar geleden werd bij hem kanker geconstateerd. Ondanks zijn ziekte slaagde hij er tijdens die jaren erin zijn modehuis met vijftig procent te laten groeien.

Oscar de la Renta stond vooral bekend om zijn rode loper-ontwerpen voor beroemde actrices zoals Sarah Jessica Parker, Penélope Cruz, Anne Hathaway en Amy Adams. Ook kleedde hij maar liefst vijf presidentsvrouwen: Jackie Kennedy, Nancy Reagan, Laura Bush, Hillary Clinton en Michelle Obama.

Een van zijn laatste wapenfeiten was het ontwerp van de trouwjurk waarin Amal Alamuddin haar ja-woord gaf aan George Clooney.

Nog maar een paar dagen geleden maakte Oscar de la Renta bekend dat hij een stapje terug ging zetten en de Brit Peter Copping had benoemd als creative director. Hij wilde daarmee zijn eigen opvolging regelen en ervoor zorgen dat de toekomst van zijn modehuis verzekerd werd. Net op tijd, blijkt nu.

Zestig jaar durende carriere

Oscar Aristides Ortiz de la Renta Fiallo wordt op 22 juli 1932 op de Dominicaanse Republiek geboren. Op zijn 19e trekt hij naar Madrid om een kunstopleiding te volgen aan de Real Academia de Bellas Artes de San Fernando.

Na zijn studie vindt hij een baan als illustrator bij modeontwerper Cristobal Balenciaga. Later gaat hij aan de slag bij Lanvin in Parijs. In 1963 verruilt hij Europa voor New York waar hij aan de slag gaat bij Elizabeth Arden en Jane Derby Inc. Wanneer Derby in 1965 overlijdt neemt hij haar bedrijf over en geeft het zijn eigen naam. Later, tussen 1993 en 2002, ontwerpt hij voor Balmain.

Oscar de la Renta mocht tijdens zijn lange carriere een groot aantal prestigieuze prijzen in ontvangst nemen waaronder twee maal de Fashion Designers Designer of the Year Award en de CFDA Lifetime Achievement Award. Ook ontving hij onderscheidingen van de Spaanse koning Juan Carlos en de Légion d’honneur van de Franse regering.

Filantroop en levensgenieter

Oscar de la Renta vergat, ondanks zijn succes, nooit de armoede in zijn geboorteland en stichtte er onder andere het Casa del Niño, een weeshuis en kinderdagverblijf dat plaats biedt aan 1200 kinderen. Zelf adopteerde hij, na de dood van zijn eerste vrouw, een zoon uit een weeshuis.

Ook genoot hij nog iedere dag van zijn leven: “Life is a little bit like a garden. I love to garden. There is a time when you plant. There is a time when you weed. You have to weed so that the beautiful flowers will grow. I’m having a fun time and I love every single day.” (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content