Optisch bedrog in Les Arts Décoratifs

In Les Arts Décoratifs opende een tentoonstelling over visuele vervalsingen.

Het begrip “trompe-l’oeil” klinkt op zich al zo bijzonder onwerkelijk. In het Parijse museum Les Arts Décoratifs opende er zonet een schitterende tentoonstelling over visuele vervalsingen: een must voor wie graag bedrogen wordt.
Zonder bedrog zou kunst zo saai zijn. Componisten laten instrumenten klinken als vogelgefluit en voor schilders volstaat een dun laagje verf om bijvoorbeeld op een effen wand een echte deur te schilderen. De kunst zit vol heerlijk bedrog. Vooral in de beeldende kunsten zijn dat soort fratsen al eeuwen populair.

Denk maar aan de muurschilderingen van Pompei: met wat verf werden hele lambriseringen bedacht. In vervlogen tijden was men er misschien nog gekker op dan nu, want nu vervangt onze digitaal beeld grotendeels dit optische bedrog, zij het dan toch wat armer! Vroeger maakte men soepterrines in de vorm van een kool, en patéterrines in de vorm van een varkenskop: best grappig. Je moest goed kijken om het verschil te zien.

Het immer verrassend museum Les Arts Décoratifs te Parijs pakt zopas uit met een frivole expo over het thema, van vroeger tot nu, van muurschilderingen tot mode! De expo “Trompe-L’oeil” loopt tot 15 november. Loop ondertussen ook even de expo’s binnen over de gebroeders Campana (toto 24 februari) en de expo Fashioning Fashion, over twee eeuwen Europese mode (tot 14 april). Het zijn stuk voor stuk boeiende expo’s die dit toch wat minder bezochte museum tot een must maken!

Piet Swimberghe

Les Arts Décoratifs: 107 rue de Rivoli te Parijs (zijvleugel van het Louvre).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content