Oprichter Van Gils overleden

© Van Gils

Miel Van Gils, de oprichter van het gelijknamige modemerk Van Gils, is afgelopen zaterdag op negentigjarige leeftijd overleden in Brasschaat.

De loopbaan van Van Gils begon na de Tweede Wereldoorlog. Als dank voor zijn bijdrage aan het verzet tegen de bezetter kreeg hij via de autoriteiten toegang tot de gelimiteerde stoffenmarkt en kon hij zijn kleermakerij al snel omzetten tot een industrie. Onder zijn leiding wist hij het oorspronkelijk Nederlands-Belgisch bedrijf uit te bouwen tot een internationaal concern en specialiseerde hij zich in jongemannenmode.

Verder onder andere naam

In 1978 creëerde hij het merk Van Gils. Al snel kreeg de eigenzinnigheid van het merk internationale faam. In 1980 droeg hij het bedrijf over aan zijn kinderen, maar Miel bleef wel nog actief achter de schermen en bleef toezien op de kwaliteit van de productie.

Door te snelle groei kwam het modebedrijf in financiële problemen en ging het in 1992 over in andere handen. De drie zonen van Miel, Alwin, Jacques en Ben, hebben het bedrijf echter verder gezet onder The Makers. Tot het einde van zijn leven was hij nauw betrokken bij dat bedrijf.

Doet de naam Van Gils trouwens nog een ander belletje rinkelen bij jou? Dat kan, want enkele nichten en neven van dezelfde familie zijn de drijvende krachten achter maatpakkenatelier Café Costume.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content