
Ook de modesector voelt de impact van het coronavirus
De uitbraak van het nieuwe coronavirus laat zich voelen in de modewereld. Het Britse modehuis Burberry merkt dat de vraag van de normaal zo kooplustige Chinezen flink is teruggevallen en past de financiële prognoses aan.
Burberry, beked om z’n iconische ruitenpatroon, kwam in januari nog met optimistische verkoopverwachtingen, mede door een sterke vraag naar de nieuwe collectie van ontwerper Riccardo Tisci. Inmiddels is het duidelijk dat de verwachte omzetgroei uit blijft.
Het Britse modehuis heeft vanwege het coronavirus 24 van zijn 64 vestigingen in China tijdelijk dichtgegooid. De winkels die wel open zijn, werken met kortere openingstijden en krijgen fors minder bezoekers over de vloer. De verkopen daalden hier met 70 tot 80 procent.
Geen verbetering in zicht
Het concern zag de uitgaven van Chinese toeristen in Europa en andere bestemmingen tot nu toe nog niet heel sterk afnemen. Maar gezien het toenemende aantal reisbeperkingen gaat Burberry ervan uit dat het beeld de komende tijd nog zal verslechteren. Burberry haalt zowat 40 procent van de omzet uit Chinese klanten
Burbery is niet het enige merk dat de effecten van het coronavirus voelt in de cijfers. Eerder deze week waarschuwden onder andere Nike, Addidas en Capri Holdings – het concern achter onder meer Versace, Jimmy Coo en Micheal Kors – hun investeerders voor mogelijk tegenvallende resultaten. Dat schrijft CNN.
Nike liet weten dat ongeveer de helft van de winkels in China dicht blijven, voor Adidas gaat het om een ‘aanzienlijk aantal’ shops. Hoewel het nog te vroeg is om de precieze impact van het virus te becijferen, beloven de voorspellingen niet veel goeds.
Lees ook: Britse mode: exit na de brexit?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier