Ontwerper Pierre Cardin overleden

Model Marine Gaspard en Pierre Cardin front row bij Jean-Paul Gaultier Haute Couture Spring Summer 2018 © Getty

De beroemde ontwerper Pierre Cardin is naar de eeuwige jachtvelden vertrokken. Hij werd 98 jaar oud.

De iconische ontwerper stond bekend om zijn ‘space age’ ontwerpen tijdens de swinging sixties. Hij was een pionier van de prêt-à-porter.

De ouders van de ontwerper waren Italiaanse immigranten en zijn geboortenaam luidt dan ook Pietro-Costante Cardin. Hij was de laatste in het rijtje kinderen en had nog tien broers en zussen.

Tijdens zijn hoogdagen kleedde hij sterren zoals Brigitte Bardot, Jeanne Moreau, Jackie Kennedy, Marlene Dietrich, Sophia Loren en Bianca Jagger.

Cardin was een van de eerste modeontwerpers die het shop-in-shopprincipe toepaste in een grootwarenhuis en mannen op de catwalk liet lopen. Hij werkte een licentiesysteem uit waarbij diverse producten met zijn naam – waaronder ook stropdassen, sigaretten, parfums en zelfs mineraalwater – over de hele wereld verkocht werden. Al snel richtte Cardin zich ook op Azië. In 1957 ging hij voor het eerst naar Japan, dat toen nog in volle heropbouw was, en organiseerde hij ook modeshows in China vanaf 1979. In 1992 werd Cardin als eerste modeontwerper toegelaten tot de Franse Academie voor Schone Kunsten.

Een ontwerp van Pierre Cardin voor de stewardessen van Olympic Airways (1969)
Een ontwerp van Pierre Cardin voor de stewardessen van Olympic Airways (1969)© Getty

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content